detector.media
Лілія Апостолова
19.07.2018 19:08
Пітчинг Одеського кінофестивалю: історія, драма та екранізація п’єси Сенцова
Пітчинг Одеського кінофестивалю: історія, драма та екранізація п’єси Сенцова
У пітчингу взяли участь 10 проектів українських фільмів, що перебувають у розробці. Поза конкурсом презентували екранізацію п’єси Олега Сенцова «Номери», яку хоче зафільмувати сам незаконно засуджений та ув’язнений у Росії автор.

Сьогодні, 19 липня, в рамках індустріальної секції 9-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) відбувся конкурс проектів повнометражних фільмів для кінотеатрального прокату (українського або копродукційного виробництва), що перебувають на підготовчій стадії виробництва. Переможець пітчингу, якого оголосять 20 липня, отримає 60 тис. грн від ОМКФ.

Цього року за перемогу змагалися десять кінопроектів (деякі з них уже знайомі читачам «Детектора медіа» за пітчингами Держкіно). Їх оцінювало журі до якого увійшли: засновник Rexinfilm Йоханнес Рексін (Німеччина), продюсер Марек Розенбаум (Ізраїль), продюсер Гійом де Сан (Франція), продюсерка Рііна Сілдос (Естонія), голова Нового норвезького кіно Гіда Міклебуст (Норвегія), координаторка конкурсної програми кінофестивалю в Сараєво Ельма Татарагіч (Боснія і Герцоговина).

Конкурсанти презентували проекти на будь-який смак: тут і документальне біографічне кіно, і кримінальна драма, і феміністська стрічка про виживання жінок у світі чоловіків, і декілька екранізацій уже відомих творів тощо.

Далі – детальніше про проекти, що взяли участь у пітчингу.

«Зеніт» (Zenith)

Режисер – Ігор Стеколенко, сценарій – Ігор Стеколенко, Ольга Река, продюсери – Віталій Шереметьєв, Наталія Лібет, Ольга Река.

Бюджет: 1,1 млн євро.

Очікувана дата виходу: листопад 2020 року.

Синопсис: Смерть пацієнта руйнує кар’єру та життя талановитого хірурга. Через 7 років, протягом однієї ночі, хірург розкриває злочин, що дає йому можливість повернутися до професії й побачити головного лікаря, який несправедливо звинуватив його у фатальному інциденті.

Автори кажуть, що надихалися професійною практикою відомого українського медика Миколи Амосова.

Пояснюють, що у фільмі буде поєднано два жанри – психологічний детектив і кримінальна драма. Є декілька основних сюжетних ліній – падіння авторитету вчителя (який зрадив головного героя), стосунки між батьком і сином, любовний трикутник.

Темні кадри та класична симфонічна музика мають передати відчуття самотності. У кожного персонажа є своя особиста мелодія – лейтмотив, який змінюється, залежно від ситуації, в яку він потрапляє. Композитором стрічки стане Євгеній Гальперін («Нелюбов»), який уже дав згоду на участь у проекті.

У головній ролі – актор Дмитро Ярошенко.

Наразі команда шукає копродюсерів у Бельгії, Данії, Франції, Нідерландів, Норвегії тощо.

«Довбуш» (Dovbush)

Режисер – Олесь Санін, продюсер – Максим Асадчий.

Бюджет: 3 млн євро (86,7 млн. грн).

Очікувана дата релізу: жовтень 2019 року.

Синопсис: Фільм про народження легенди про карпатського лицаря, опришка Олексу Довбуша, який надихає цілі покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Про силу і любов, про зраду і кривду. Про те, які він жив і як обманув смерть.

Олекса Довбуш – історична постать, очолював повстання опришків у Карпатах у XVIII столітті.

Фільм починається з дитинства головного героя, яке він провів з братом Іваном. Коли хлопці виростають, Олекса одружується з Марічкою, після чого потрапляє в пригоду – через бійку з місцевим паном його арештовують. Він іде солдатом на війну, а потім відбуває покарання в таборах. Після повернення додому дізнається, що Марічка вийшла заміж, а його брат Іван – лідер місцевої банди, до якої приєднується й сам Олекса.

Команда проекту зазначає, що це не романтична історія для дітей і не історія великих бійок, а шекспірівська драма. Тон і стиль фільму будуть брутальними, жорстокими, наближеними до реального життя.

Над дизайном працюватиме художник з Литви Юрій Григорович. Оператором фільму стане Сергій Михальчук («Поводир», «Під електричними хмарами», «Дике поле» тощо).

«Довбуш» – це третій повнометражний фільм Олеся Саніна, його стрічку «Поводир» було висунуто на «Оскар» від України в 2015 році.

Наразі проект знаходиться на стадії передпродакшну та пошуку копродюсерів. Але зйомки розпочнуться вже незабаром – у серпні-вересні цього року.

Нагадаємо, проект є переможцем десятого пітчингу Держкіно, яке надало на його виробництво 2 млн євро (65 млн грн).

«Дорога» (The Road)

Режисери – Вікторія Трофіменко, Делфін Ноелс, Дар’я Гай, продюсери – Вікторія Трофіменко, Дір Мамойя.

Бюджет: $600 тис.

Очікувана дата виходу: листопад 2019 року.

Синопсис: Три жінки-героїні мешкають в Україні, Бельгії та Індії. Кожна з них має свій шлях жіночої ініціації в такому різноманітному і часом жорстокому світі, де межі між «свій» та «чужий», «добре» і «погано», «правильно» і «неправильно» дуже розмиті.

Кінотриптих, заснований на реальних подіях, від трьох жінок-режисерок.

У фільмі зіграє свою першу роль у кіно перекладачка Катерина Поправка (яка працює на трьох найбільших українських кінофестивалях – ОМКФ, «Молодість» та DocudaysUA).

Знімати будуть в Україні, Бельгії та Індії, щоразу це буде сільська місцевість.

Між історіями є зв’язок – вовк, який з’являється у всіх трьох епізодах. Режисерка Вікторія Трофіменко пояснила: символізм криється в тому, що вовк був найпершою твариною, яку вдалося приручити, – це пряме посилання на жінок, яких приручають чоловіки.

Проект уже має 25% коштів, необхідних на виробництво, – це гроші приватних інвесторів.

«Ельфова вежа» (The Elf’s Tower)

Режисерка – Поліна Келм, продюсери – Геннадій Кофман, Мірослав Дембінскі, Ольга Бесхмельніцина.

Бюджет: 200 тис. євро

Очікувана дата виходу: листопад 2019 року.

Синопсис: Люди, які потрапляють до психіатричної лікарні, прагнуть якнайшвидше вийти звідти й більше ніколи не повертатися. Сергій, потрапивши туди, не лише залишився, але й створив театр, намагаючись повернути цінність до життя пацієнтів. Проте що насправді рухає ним? Чи хоче він лише допомогти пацієнтам, змінити світ, реалізувати себе? Чи це для нього також у якомусь сенсі терапія? Але від чого?

За словами авторів, це – «казка, в якій ельф намагаються врятувати людей, подарувавши їм крила».

Документальна стрічка є копродукцією України й Польщі. Це повнометражний дебют Поліни Келм, робота над яким триває вже 5 років.

Має вийти камерне кіно. Вже зараз знімають репетиції, що проходять в актовій залі із зачиненими вікнами, аби підкреслити їхню ізольованість. Наразі відзнято 10 терабайтів відео хронометражем понад 1000 годин.

Проект є одним з переможців десятого пітчингу Держкіно.

«Кропивка»

Режисер – Маркус Ленц, продюсери – Гюнтер Ханфгарн, Андреа Уфер, Марина Орєхова, Юрій Бєлий.

Бюджет: 615 тис. євро.

Очікувана дата виходу: квітень 2019 року.

Синопсис: Роману 9 років. Він їде до матері, яка нелегально працює в Німеччині. Він скучив за її любов’ю та теплом, але поруч із нею інший чоловік. Драматичний трикутник взаємозалежностей, ревнощів і любові розгортається між Романом, Оксаною та літнім німцем Шварцем. Одного дня хлопчик знову втрачає маму і лишається сам-на-сам зі своїм конкурентом.

Зйомки драми розпочалися вчора, 18 липня, у Німеччині.

За словами авторів, історія відображає складне співвідношення сил – ніколи не знаєш, хто опиниться в переможній позиції.

У ролях: Марія Бруні, Єлізар Назаренко та німецький актор Удо Заммель.

Команда припинила пошук фінансування та сподівається на залучення нових партнерів до постпродакшну стрічки.

Проект брав участь у десятому пітчингу Держкіно, але не отримав державної підтримки.

«Незручна пам’ять» (Inconvenient Memory)

Режисер – Ігор Іванко, продюсери – Ігор Іванко, Марія Пономарьова, Володимир Тихий.

Бюджет: $127 тис.

Очікувана дата виходу: листопад 2019 року.

Синопсис: Відомому одеському кінооператору діагностують хворобу Альцгеймера. Майже в той же час його онук Ігор знаходить схований плівковий архів діда з часів його молодості. Шукаючи історії, що ховаються за пошкодженими емульсіями, Ігор починає впізнавати себе у дідові. Але зовсім скоро дід буде не в змозі впізнавати навіть Ігоря.

Йдеться про кінооператора Леоніда Бурлаку, який 40 років пропрацював на Одеській кіностудії, та його онука Івана Іванка. Документальна стрічка сфокусована на їхніх сімейних стосунках.

Режисер розповів, що починав знімати фільм на камеру ноутбука, тоді це ще було розслідування і пошук старих фото, пізніше – працював з ручною камерою, став робити довші кадри. Значну частину фільму займуть архівні кадри.

У березні наступного року на Краківському кінофестивалі представлять фотовиставку робіт Леоніда Бурлаки. Минулого року виставка пройшла в Києві.

Автори планують подаватися на пітчинг Держкіно, шукають копродюсерів у Польщі, Нідерландах, Франції.

«Фелікс Австрія» (Felix Austria)

Режисерка – Христина Сиволап (раніше планували залучити польського режисера Пьотра Домалєвського), продюсерка – Надія Зайончковська.

Бюджет: 2 млн євро.

Очікувана дата виходу: перший квартал 2020 року.

Синопсис: У центрі оповіді складні й неоднозначні стосунки української служниці Стефанії Чорненько та панянки Аделі Ангер – польки по матері та німкені по батькові. Батьки Стефанії та мати Аделі загинули під час так званої «мармулядової» пожежі 1868 року, коли згоріло півміста, після чого батько Аделі, доктор Ангер, вирішив узяти до свого дому сусідську сироту Стефанію та виховувати її. Дівчата стали близькими подругами, майже сестрами, незважаючи на те, що одна з них фактично виконувала роль служниці. Їхні стосунки перетворились на любов-пастку, сповнену взаємних маніпуляцій та експлуатації, ревнощів, несправедливості й образ, але не меншою мірою – жертовності, дбайливості, самовіддачі. Ролі настільки змішалися, що самі героїні не здатні розрізнити, хто ким керує, хто кого використовує.

«Фелікс Австрія» – адаптація українського бестселера Софії Андрухович, перекладеного сімома мовами.

Це найдорожчий проект пітчингу, наразі він перебуває на стадії девелопменту (розробки). Автори обіцяють елемент фантасмагорії, візуальні ефекти, еротичні сцени.

На роль Аделі планують знайти акторку з Польщі. На одну з чоловічих ролей у стрічці вже затверджено українського актора Романа Луцького («Століття Якова», «Сторожова застава», «Секс і нічого особистого»).

Стрічка бере участь у конкурсі Міністерства культури України з надання державної підтримки фільмам патріотичного спрямування.

«Готель Леданс» (Hostel Ledance)

Режисер – Сергій Рахманін, продюсерка – Надія Безсокирна.

Бюджет: 380 тис євро.

Очікувана дата виходу: березень 2019 року.

Синопсис: Одеса. Старе місто. Похмурий особняк з вицвілою табличкою Hostel Ledance. Сім’я напередодні 25-річчя сімейного життя в злиднях, між закопчених і похмурих стін, без дітей і з сумнівним готельним бізнесом. Едуард, колишній капітан спецназу, цілими днями слухає аргентинське танго і відчуває ностальгію щодо Буенос-Айреса, де він має щасливий медовий місяць. Аліса – старіюча красуня – на догоду чоловікові пожертвувала акторською кар’єрою, виглядає як похмурий тиран, хижак у масці флегматизму. Це свято жалюгідних пристрастей досягає пікової крапки, коли з’являється третій персонаж. Це Клим, двоюрідний брат Аліси, який приходить начебто якраз, щоб прискорити моральне падіння цього саморуйнівного цілого.

У ролях: Георгій Делієв, Олександр Жовна, Наталя Бузько. Зйомки проходитимуть у передмісті Одеси.

Фільм планують виробити виключно українським коштом. Проект подаватимуть на наступний пітчинг Держкіно, також залучатимуть до партнерства вітчизняні кінокомпанії.

Основний знімальний період – 2018 рік.

«Життя Антона» (The Life of Anton)

Режисерка – Юлія Мироненко, продюсери – Ігор Савиченко, П’єрпаоло Верга.

Бюджет: 1,4 млн євро.

Очікувана дата виходу: лютий 2020 року.

Синопсис: 30-річний Антон усе життя провів в одному Домі. Над парканом Дому стоїть вічний туман. Сам паркан захищений небезпечною живою лозою. Одного дня уявний спокій життя Антона порушують Колишня, що нагадує про втрачене кохання, поява божевільного вбивці та таємничий сусід. Антон шукає правди і раптово дізнається, що щось існує і за парканом.

Динамічна психологічна драма, що описує події трьох днів.

Проект уже має близько 30% фінансування.

Продюсери подали проект на конкурс Міністерства культури України з надання державної підтримки фільмам патріотичного спрямування, але не пройшли в другий етап конкурсу.

«Серафима» (Seraphyma)

Режисерка – Марися Нікітюк, продюсери – Юрій Мінзянов, Ігор Савиченко, Мирослав Слабошпицький, Антуан Сімкін.

Бюджет: 1,8 млн євро.

Очікувана дата виходу: травень 2020 року.

Синопсис: 17-річна флегматична Серафима живе в приморському містечку України. Її мати залишила її багато років тому, щоб працювати у Франції. Але так і не повернулася. Серафима хоче знайти свою матір, щоб дізнатися про таємницю свого утоплення в дитинстві. Фанатичне бажання дівчини віднайти своє місце у світі впродовж її подорожі до Франції перетворює її на монстра і серійного вбивцю. Шукаючи свою ідентичність і любов, вона втрачає свою людяність.

Другий повнометражний фільм Марисі Нікітюк (прем’єра її дебютної стрічки «Коли падають дерева» відбудеться сьогодні на ОМКФ у межах національної конкурсної програми). У головній роль – Марія Стопник.

Наразі відбувається останнє редагування сценарію, україномовний варіант буде готовий за два тижні, потім його перекладуть французькою, аби мати можливість претендувати на додаткове фінансування у Франції. Команда також шукатиме партнерів у Канаді, Бельгії, Швейцарії та Норвегії.

Старт зйомок призначено на серпень 2019 року. І вже з лютого 2020 року стрічку планують показувати на кінофестивалях.

«Серафима» – переможець десятого пітчингу Держкіно, яке профінансує половину бюджету стрічки – 14,8 млн грн.

«Номери» (Numbers)

Режисер – Олег Сенцов, продюсерка – Анна Паленчук.

Бюджет: 15 млн грн.

Очікувана дата виходу: травень 2019 року.

Синопсис: У світі номерів, де існують свої чіткі правила, раптом пішов збій – Сьомий почав відносини не зі своєю парною – Четвертою. Від цього зв’язку з’являється дитя, котрому дається порядковий номер Одинадцять. Та у відповідальний момент Сьомий відмовляється від свого сина, так само як вчинив зі своїм другом Дев’ятим, коли той вирішив публічно висловити свою думку. Але саме безхребетному Сьомому вдається звільнити героїв від системи.

Проект презентували поза конкурсом. Продюсерка Анна Паленчук розповіла, що листується щодо екранізації п’єси «Номери» з її автором Олегом Сенцовим, незаконно засудженим та ув’язненим у Російській Федерації. У своєму останньому листі він висловив бажання сам зняти цей фільм, отже, саме його й зазначено режисером. Крім того, Олег допрацьовував сценарій і в листах з продюсеркою висловлює своє бачення майбутнього проекту.

Польський режисер і продюсер Даріуш Яблонський пообіцяв цілковиту підтримку проекту, а також залучення європейської кіноспільноти, яка переживає за Олега Сенцова.

До зйомок у стрічці планують залучити акторів Віктора Андрієнка, Наталію Васько, В’ячеслава Довженка, Римму Зюбіну, Євгена Чернікова та інших.

Стрічка бере участь у конкурсі Українського культурного фонду, пройшла до другого туру.

Автори сподіваються, що в лютому-березні 2019 року проект буде вже на стадії постпродакшну.

Стежте за перебігом подій на 9-му Одеському кінофестивалі на «Детекторі медіа» за тегом ОМКФ-2018.

На фото: кадр з фільму «Серафима», фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY