detector.media
16.07.2018 17:29
Обвинуваченому у причетності до вбивства журналіста Веремія продовжили арешт у справі про викрадання майданівців
Обвинуваченому у причетності до вбивства журналіста Веремія продовжили арешт у справі про викрадання майданівців
Дарницький районний суд Києва на засіданні 16 липня продовжив термін арешта Юрію Крисіну у справі про викрадання та катування майданівців. Крисіна також обвинувачують у причетності до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія.

Про це повідомляє «Громадське».

Таким чином, Юрій Крисін та Сергій Чемес, яких обвинувачують у викраденні та катуванні майданівців у січні-лютому 2014 року, залишаться під вартою до 13 вересня включно. Тим самим суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення.

Прокуратура обґрунтувала необхідність ухвалення клопотання певними ризиками, зокрема продовженням злочинної діяльності, вливу на свідків, втечі, а також ухилення від судових засідань.

Повідомляєтья, що Сергій Чемес та його захисники не заперечували у задоволенні даного клопотання. Юрій Крисін та його захисник Тетяна Гнатюк — заперечили.

Головуюча суддя Любов Леонтюк оцінила ступінь тяжкості інкримінованих злочинів та процесуальну поведінку обвинувачених і вирішила продовжити арешт Юрію Крисіну та Сергію Чемесу на 2 місяці.

Прокуратура зачитала більшу частину обвинувального акту Юрію Крисіну та Сергію Чемесу. У документі викладено хронологію інкримінованих злочинів Крисіну та Чемесу, названі прізвища встановлених слідством замовників та пособників злочинів.

Зокрема в акті зазначено, що у січні-лютому Крисін та Чемес діяли на замовлення українських бізнесменів Олексія Чеботарьова та Романа Щинкіна, які наразі перебувають у розшуку, а також Армена Саркісяна, нещодавно затриманого у Франції. За даними слідства, за замовниками стояло колишнє керівництво правоохоронних органів України на чолі з Віталієм Захарченком.

Як вказує слідство, за організацію та пособництво у викраденні майданівців з 19 по 22 січня 2014 Юрій Крисін отримав 200 тисяч доларів від Олексія Чеботарьова, 15 тисяч віддав Сергію Чемесу, котрий за відсутності Крисіна у країні координував дії «тітушок».

Нагадаємо, 29 березня Дарницький райсуд Києва заарештував Юрія Крисіна на 2 місяці. Йому інкримінують 4 злочини передбачені статтями 27 (підбурювання та пособництво у вчиненні злочину), 146 (незаконне позбавлення волі, викрадення людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї), 127 (катування з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості), 296 (хуліганство вчинене групою осіб), 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів, демонстрацій). Загалом Крисіну загрожує до 10 років позбавлення волі.

Сергію Чемесу інкримінують ті ж статті та ще 2ч. 296. Чемесу загрожує до 10 років позбавлення волі.

Головуюча суддя у справі Любов Леонтюк у вересні 2018 йде у відставку через досягнення пенсійного віку. Якщо до цього часу вона не встигне ухвалити вирок, справу передадуть іншій судді, слухання розпочнеться з самого початку.

Як повідомляв «Детектор медіа», журналіста В'ячеслава Веремія вбили в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. 

Шевченківський районний суд Києва 22 грудня визнав винним фігуранта справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Генеральна прокуратура наполягала на шести роках позбавлення волі для Юрія Крисіна, який бив журналіста. Крисін визнав себе винним у хуліганстві.

Після цього медійники та правозахисники виступили із заявою, у якій наполягали на повному та об’єктивному дослідженні справи Крисіна.

З 17 по 29 січня до Апеляційного суду міста Києва надійшло чотири апеляційних скарги щодо вироку засудженого.

13 червня Апеляційний суд змінив вирок обвинуваченому у справі про вбивство Веремія з умовного терміну на 5 років ув'язнення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY