detector.media
15.07.2018 17:33
У Гельсінкі учасники мітингу проти саміту Росія-США висловили підтримку Олегу Сенцову
У Гельсінкі учасники мітингу проти саміту Росія-США висловили підтримку Олегу Сенцову
Більше двох тисяч людей мітингують на Сенатській площі у столиці Фінляндії напередодні зустрічі президентів США і Росії.

У столиці Фінляндії учасники мітингу проти саміту Росія-США висловили підтримку ув'язненому в РФ українському режисеру Олегу Сенцову. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що мітинг на Сенатській площі зібрав більше двох тисяч противників як Володимира Путіна, так і Дональда Трампа: екологічних активістів, противників жорсткої політики щодо мігрантів, представників ЛГБТ- організацій та інших. Вони також провели ходу під гаслом «Гельсінкі – за права людини».

Як передає видання, серед протестувальників – багато українців. Вони розгорнули плакати на підтримку кримчанина Олега Сенцова, який із 14 травня голодує у російській колонії. На акцію також приходила сестра Олега Наталія Каплан.

Як відомо, зустріч президентів Росії та США у Гельсінкі запланований на 16 липня. Фінська газета Helsingin Sanomat опублікувала відкритого листа президенту Росії Володимиру Путіну і президенту США Дональду Трампу. Редакція висловила надію на те, що лідери двох країн не будуть вирішувати «європейські питання без участі самих європейців».

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY