detector.media
Лілія Апостолова
14.07.2018 15:04
Ерік Робертс, Ада Роговцева та шлейф Вікторії Тігіпко. 9-й Одеський кінофестиваль стартував (ФОТО)
Ерік Робертс, Ада Роговцева та шлейф Вікторії Тігіпко. 9-й Одеський кінофестиваль стартував (ФОТО)
13 липня в Одеському національному театрі опери та балету урочисто відкрився 9-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ).

Цього року на участь у конкурсних програмах ОМКФ отримав 1011 заявок. Загалом на фестивалі буде представлено 108 фільмів із 95 країн.

Із вітальним словом на відкритті виступили віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, голова Одеської ОДА Максим Степанов, голова Одеської облради Анатолій Урбанський та міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Цього вечра статуетку «Золотий Дюк» за внесок у кінемистецтво отримала Ада Роговцева. Нагороджував акторку спеціальний гість кінофестивалю американський актор Ерік Робертс.

Після слів подяки організаторам фестивалю та побажання миру присутнім, Ада Роговцева зізналася в колишній симпатії Еріку Робертсу: «У мене в житті було багато чоловіків, але подобалося мені дуже мало. А от Ерік мені подобався так, що я вмирала».

Організатори підготували зворушливу нарізку відеоробіт Ади Роговцевої, а зала зустріла акторку оваціями, стоячи.  

Кожен, хто виступав зі сцени, згадував у своїй промові українського режисера Олега Сенцова, якому цього дня виповнилося 42 роки. Сенцов, незаконно засуджений в РФ, голодує вже більше двох місяців з вимогою звільнити українських політв’язнів.

Організатори ОМКФ підготували відеоролик про Олега Сенцова, який буде транслюватися перед показом кожного фільму. У залі Одеського національного театру опери та балету на честь режисера виділили іменне крісло. Президентка ОМКФ Вікторія Тігіпко висловила сподівання, що вже наступного року Сенцов займе своє місце в цій залі.

Церемонію відкриття другий рік поспіль провели акторка, телеведуча Яніна Соколова та телеведучий Олег Панюта.

Гостей розважали танцівники Apache Crew, тріо Erling Band та сатирик Михайло Жванецький із монологом про Одесу й одеських жінок. 

Після урочистої церемонії показали фільм-відкриття фестивалю – стрічку «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінгссона, створену в копродукції Ісландії, Франції та України. Її світова прем’єра відбулася на «Тижні критики» цьогорічного Каннського кінофестивалю, де фільм отримав нагороду за найкращу музику.

Президент Одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко...

та її шлейф

Програмний директор ОМКФ Антельм Відо та генеральна продюсерка фестивалю Юлія Сінькевич

Продюсер Сергій Лавренюк із дружиною, акторкою Оленою Лавренюк

Директорка кінотеатру «Жовтень» та дистриб’юторської компанії «Жовтень – прокат» Людмила Горделадзе

Журналіст, телеведучий Юрій Марченко та арт-кураторка Катя Тейлор

Акторка Римма Зюбіна

Акторка, член журі Національного конкурсу Катерина Молчанова з чоловіком Максимом Демським

Актор Олексій Тритенко

Кінопродюсер Володимир Філіппов із супутницею

Телевізійна продюсерка (російський канал СТС) Ксенія Бугрімова

Ведучі церемонії відкриття Яніна Соколова та Олег Панюта

Сергій Тігіпко та Вікторія Тігіпко

В Одеському театрі опери та балету є особисте місце Олега Сенцова. Оплески - на честь дня його народження

Народний депутат Микола Княжицький

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко

Український режисер, член журі Конкурсу європейського документального кіно Остап Костюк

Ерік Робертс вручає Аді Роговцевій приз за внесок у кінематограф

Ада Роговцева

Сатирик Михайло Жванецький

#FreeSentsov

9-й Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 21 липня. Під час урочистої церемонії закриття буде оголошено переможців Міжнародної конкурсної програми, Національної програми (повний та короткий метри) та Конкурсу європейського документального кіно. Лауреати отримають статуетки «Золотий Дюк» та грошові премії.

Програма фестивалю –  тут.

У рамках ОМКФ традиційно пройде Літній кіноринок – 16-19 липня. Детальніше – тут.

17-19 липня відбудеться професійна секція Film Industry Office. Програма – тут.

За перебігом і основними новинами цьогорічного ОМКФ стежте на «Детекторі меда» за тегом ОМКФ-2018.

Фото: ОМКФ

Погода 14.07.18, вдень
+23°

вологість: 53%

тиск: 743 мм

вітер: 5.0 м/с, 

13:00
п'ятниця, 13 липня 2018

Українське кіно на Одеському кінофестивалі-2018: що, де, коли

Сьогодні, 13 липня, стартує 9-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Цього року на фестивалі покажуть 49 українських або створених в копродукції з Україною фільмів. Що, де і коли дивитися – далі в огляді.
Українське кіно на Одеському кінофестивалі-2018: що, де, коли

За словами організаторів, на розгляд відбіркової комісії Одеського міжнародного кінофестивалю цього року було подано 1011 фільмів з 95 країн світу, з них 752 – до міжнародної конкурсної програми, 259 –до національної конкурсної програми (повного та короткого метрів).

Українські стрічки потрапили майже до всіх програм фестивалю, зокрема дві з них представлені в міжнародному конкурсі та дві – в конкурсі європейського документального кіно. У національному конкурсі повнометражних фільмів змагатимуться п’ять стрічок, короткометражних – 13. До речі, цього року вперше журі обиратиме не лише кращі українські фільми, але й кращого вітчизняного режисера.

Щодо позаконкурсних програм, українське кіно буде показано в таких, як «Фестиваль фестивалів», «Спеціальні покази», «Серіали», «Українська ретроспектива: український мюзик-хол» та «ОМКФ – дітям: спільно з Childrenkinofest».

Загалом на цьогорічному Одеському кінофестивалі в конкурсних і позаконкурсних програмах буде показано 49 українських стрічок, що є безперечним рекордом для ОМКФ. На показах, які традиційно відбуватимуться у Фестивальному палаці (вул. Пантелеймонівська, 3) та кінотеатрі «Родіна» (вул. Мечникова, 104), очікуються аншлаги, адже на деякі з них квитків у продажу вже не залишилося.

«Детектор медіа» знайомить своїх читачів з українськими або створеними в копродукції з Україною фільмами цьогорічного ОМКФ.

«Жінка на війні» (Konafer í stríð / Woman at War)

Режисер Бенедікт Ерлінґссон (Ісландія, Франція, Україна, 2018).

Фільм-відкриття фестивалю.

13 липня. 20:30. Одеський театр опери та балету (за запрошеннями).

17 липня. 20:30. Фестивальний центр «Родіна», синя зала.

Синопсис: «Відома лише за прізвиськом Жінка-Горянка п’ятдесятирічна Xалла веде самотню війну з місцевими виробниками алюмінію. Щойно вона починає планувати досі найбільшу і найзухвалішу операцію, їй надходить лист, що змінює все. Її заявку на вдочеріння нарешті схвалено і маленька дівчинка в Україні вже чекає на неї. Оскільки Xалла готується залишити роль диверсантки і спасительки нагір’я заради здійснення мрії материнства, вона замислює останній напад, щоб завдати алюмінієвій промисловості нищівного удару».

З української сторони виробництвом «Жінки на війні» займалася компанія «Солар Медіа Інтертейнмент» (продюсер – Сергій Лавренюк) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, яке виділило на фільм 10 млн 846 тис. грн. Загальна вартість виробництва становить 76 млн 478,7 тис. грн.

Світова прем’єра «Жінки на війні» відбулася на «Тижні критики» цьогорічного Каннського кінофестивалю, де фільм отримав нагороду за найкращу музику.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY