detector.media
11.07.2018 19:00
Комітет з питань свободи слова відхилив законопроект про заборону публічних проявів сексуальної орієнтації
Комітет з питань свободи слова відхилив законопроект про заборону публічних проявів сексуальної орієнтації
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики під час засідання у середу, 11 липня, прийняв рішення відхилити законопроект №8489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації)».

Про це повідомляє «Укрінформ». 

Зазначається, що під час обговорення голова профільного комітету Вікторія Сюмар звернула його увагу на те, що, відповідно до законопроекту, навіть зізнання у коханні можна розцінювати як прояв сексуальної орієнтації. 

«Положення законопроекту прописано в такий спосіб, який припускає так багато трактувань виписаних вами норм, що не відповідає заявленим вами ж цілям. Я вже не кажу про те, хто визначатиме, де пропаганда, а де - інформування», - звернулась вона до автора законодавчої ініціативи - народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олега Барни. 

Також депутат від Опозиційного блоку Юрій Павленко звернув увагу на те, що законопроект суперечить нормам Конституції України і в разі ухваленні призведе до маніпуляцій, і запропонував відхилити проект акту. 

«Фактично ваш закон забороняє пропаганду шлюбу», - заявив Павленко. 

Олег Барна, у свою чергу, зазначив, що ідея законопроекту полягала в тому, щоб «обмежити можливість відкритої агресивної демонстрації інтимних стосунків у вигляді маршів чи парадів, проявів будь-якого виду орієнтації».

Нагадаємо, що законопроект №8489 було внесено до Верховної Ради 15 червня. Його метою була заборона розповсюдження та пропаганда матеріалів, що містять інформацію про сексуальну орієнтацію особи, заборона публічного прояву та пропаганди будь-якого виду сексуальної орієнтації особи загальнодоступним способом, на публічних заходах (публічні марші, відкриті зібрання, фестивалі тощо), в засобах масової інформації (на телебаченні, в друкованих засобах інформації, мережі Інтернет тощо). 

Проектом передбачалося внесення доповнення до Закону України «Про захист суспільної моралі», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Закону України «Про видавничу справу», зокрема щодо заборони виробництва та обігу у будь-якій формі продукції, що містить інформацію про сексуальну орієнтацію особи або пропагує будь-який вид сексуальної орієнтації особи.

Крім того, законом мала встановлюватись відповідальність за виготовлення, поширення продукції, яка містить інформацію про сексуальну орієнтацію особи, або публічні дії, спрямовані на пропаганду будь-якого виду сексуальної орієнтації особи (від трьохсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин). 

Як повідомлялося, 20 червня профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект Олександра Вілкула №8442 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей». Автор законопроекту пропонував запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за пропаганду одностатевих сексуальних стосунків, а також заборонити засобам масової інформації і теле- та радіомовникам пропагувати одностатеві сексуальні стосунки, а видавцям – розповсюджувати продукцію порнографічного характеру і таку, що пропагує одностатеві сексуальні стосунки.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY