detector.media
Лілія Апостолова
11.07.2018 13:30
Бази даних укркіно, фестиваль хорорів і настінний мурал. Хто подався на конкурс Українського культурного фонду?
Бази даних укркіно, фестиваль хорорів і настінний мурал. Хто подався на конкурс Українського культурного фонду?
Організація кінофестивалів, розробка сценаріїв та виробництво фільмів, створення сайтів про кіно, реалізація промо-кампанії наступного претендента від України на «Оскар» та інше. «Детектор медіа» проаналізував заявки на конкурс Українського культурного фонду в аудіовізуальному секторі (і не тільки).

5 липня Український культурний фонд (УКФ) оприлюднив перелік проектів, що подалися на культурно-мистецький конкурс і в разі проходження першого етапу (підтвердження за технічними критеріями) претендуватимуть на державну підтримку в розмірі від 50 тис до 2 млн грн кожен.

Усього на конкурс надійшло 716 проектних заявок у різних секторах – культурна спадщина, креативні індустрії, візуальне мистецтво, аудіальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, літературна та видавнича справа тощо. За словами директорки УКФ Юлії Федів, фонд планує підтримати цього року близько 165 проектів, реалізація яких розпочнеться вже у вересні.

Наразі  подані заявки відбирають за технічним критерієм (сьогодні має бути опубліковано результати по всіх трьох напрямках – індивідуальні національні проекти, проекти національної співпраці та проекти міжнародної співпраці), далі триватиме оцінювання експертними радами, яке продовжиться до 9 серпня цього року.

«Детектор медіа» проаналізував весь список із 716 різноманітних проектів, а зокрема ті, що подані до аудіовізуального сектора. Щоправда, у реєстрах поданих заявок, опублікованих на сайті Українського культурного фонду, відсутня описова частина – там містяться лише назви проектів та організації чи особи, що подавали їх на конкурс, тож подекуди важко розібратись, що це за проект і на якій стадії реалізації він перебуває. Але, менше з тим, ми знайшли декілька цікавих претендентів на державне фінансування.

Сайти

База даних українських професіоналів DzigaMBD, розробкою якої займається Українська кіноакадемія. Проект анонсували на початку цього року, ініціаторка створення Національної кіноакадемії та президентка Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко заявляла, що сайт запрацює в жовтні-листопаді 2018 року. В цілому на таку базу, де буде розміщено контакти та інформацію про всіх представників вітчизняної кіноіндустрії, а користувачі зможуть оцінювати фільми та писати на них рецензії, необхідно близько 1 млн грн, у держави Українська кіноакадемія просить майже половину цієї суми – 498,73 тис. грн.

Ще один сайт, а точніше – «інформаційно-аналітичну веб-платформу української кіноіндустрії», планує створити Асоціація кіноіндустрії України. У реєстрі зазначено, що бюджет проекту складає 496,36 тис. грн, таку ж суму очікують від Українського культурного фонду. Цікаво, що голова Асоціації кіноіндустрії України Володимир Яценко входить до складу експертів секції аудіовізуального мистецтва, в якій подано заявку на створення сайту, але оскільки він є «резервним» експертом, вочевидь, не оцінюватиме проект своєї організації.

Кошти на сайт про українське кіно англійською мовою хоче отримати одеська громадська організація «Сприяння міжкультурному співробітництву». Вказано, що наразі проект перебуває на стадії концептуалізації, творці сподіваються отримати від держави повну суму на його реалізацію, а саме – 498,3 тис. грн.

Кінофестивалі

Запровадження Одеського кінофестивалю жахів планує всеукраїнська молодіжна організація «Українська народна молодь». На Odesa Horror Film Festival (OHFF) (таку назву зазначено в реєстрі УКФ) планують витратити 492,23 тис. грн, таку ж суму просять у держави.

Заявка на ще один кінофестиваль надійшла від громадської організації «Сучасне українське кіно» (СУК), до якої входять молоді українські кінематографісти (засновниками є режисери Валерія Сочивець та Філіп Сотниченко). СУК відомий щотижневим проектом «Кіносереда», в рамках якого в 2016-2017 роках відбувалися майстер-класи та покази українських фільмів. Загальний бюджет фестивалю «Сучасного українського кіно» складає 1,3 млн грн, організатори претендуватимуть на 1,036 млн грн.  

Тиждень критики, заснований дистриб’юторською компанією «Артхаус трафік» у 2017 році, сподівається на підтримку Українського культурного фонду в проведенні другого кінофестивалю - у 2018 році. Денис Іванов із командою розраховують на фінансування в розмірі майже 500 тис. грн при загальному бюджеті проекту в понад 1,5 млн грн.

Фільми

Художній повнометражний фільм «Памфір» українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука – лауреата цьогорічного фестивалю «Молодість» та кандидата в призери Одеського міжнародного кінофестивалю. Стрічка «Памфір», сценарій якої став першим проектом з України, що було відібрано до участі у двох впливових міжнародних програмах по розвитку сценаріїв TorinoFilmLab (Script & Pitch) 2016 та Midpoint Intensive 2017, перебуває на етапі передпродакшну, який коштує приблизно 634 тис грн, в УКФ просять майже 500 тис грн з них. Заявку на конкурс подала продюсерка Олександра Костіна (компанія BosonFilm). За її словами, ще до підтвердження фінансування з української сторони, участь в проекті та готовність його профінансувати засвідчили копродюсери з Франції та Данії.  

На державне фінансування претендує повнометражна документальна стрічка «Людина з табуретом» режисера Леоніда Кантера, який пішов із життя у червні цього року. Його колега, продюсерка Катерина Мізіна планує зібрати кошти на завершення стрічки про подорожі Кантера (а саме на монтаж) у тому числі завдяки участі в конкурсі Українського культурного фонду. Загальний бюджет постпродакшну «Людини з табуретом» 821,7 тис грн, у держави просять трохи більше половини – 496,7 тис. грн.

Лауреатка Одеського міжнародного кінофестивалю і кінофестивалю «Молодість» та цьогорічна учасниця національної повнометражної програми ОМКФ, режисерка Антоніна Ноябрьова подалася на конкурс УКФ із своїм черговим фільмом «Кого ти любиш більше?» (продюсерка – Наталія Лібет). На підготовку проекту необхідно 475,6 тис грн, на таку суму фінансової підтримки від держави і сподіваються.

У реєстрі є заявка на розробку повнометражної стрічки «044» українського режисера Нікона Романченка (який на цьогорічній «Молодості» отримав спеціальну відзнаку за фільм «Поза зоною»). Продюсер Сергій Маслобойщиков очікує на державне фінансування у розмірі 483,4 тис. грн. Фільм у реєстрі зазначено як повнометражний дебют режисера, хоча на цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі, який розпочнеться днями, в Національній конкурсній програмі повного метру за перемогу змагатиметься стрічка Романченка «Тера» (повнометражна версія «Поза зоною»).

Кошти на створення фінального монтажу документального повнометражного фільму «Рози. Фільм-кабаре» намагатиметься здобути продюсерка Олександра Кравченко. Дебютна документальна стрічка режисерки Ірини Стеценко розповідає про відоме українське фрік-кабаре Dakh Daughters. Проект фільму було представлено раніше на пітчингах, зокрема на минулорічному Kyiv Media Week. Монтаж коштує більше 488 тис грн, таку ж суму сподіваються отримати автори від Українського культурного фонду.

Окрім розробки сценаріїв, продакшну та постпродакшну фільмів, заявки подавали і на створення промо-роликів (тизерів) до стрічок: наприклад, художнього фільму-хорору «Страшна помста» за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя (повну суму 1,5 млн грн),  повнометражного художнього фільму «Кайдашева сім'я» (1,5 млн грн із 1,8 млн грн) тощо.

Серіали

У реєстрі поданих проектів є 12-серійний телевізійний серіал «Зрадник» продюсерського центру «Інсайт медіа» (продюсер – Володимир Філіппов). На його розвиток потребують 577,5 тис грн, від держави очікують 495,7 тис. грн. Нагадаємо, що повнометражна стрічка «Зрадник» тієї ж компанії-виробника вийшла в український прокат у квітні цього року, дистриб’юторською компанією виступив «Жовтень – прокат» Людмили Горделадзе. Наразі невідомо, чи серіал стане телевізійною версією фільму, його продовженням абощо.

Ще одна заявка від «Інсайт медіа» – розвиток кінопроекту 12-серійного телевізійного серіалу «АнатраАнасаль», який обійдеться дорожче, ніж вищевказаний «Зрадник», а саме 1,2 млн грн, продюсерський центр сподівається на державне фінансування в розмірі 976,5 тис. грн.

Інше

Асоціація кіноіндустрії України має ще один проект, на цей раз у секції «культурні та креативні індустрії» – організація очікує на 840 тис. грн на комплексну презентацію українського кіно за кордоном та підготовку до участі у європейському кіноринку (при загальному бюджеті в майже 1,7 млн грн).

ТОВ «Укркіно» подало заявку на фінансування промо-кампанії фільму, що стане претендентом від України на здобуття премії «Оскар» у Лос-Анджелесі. За підрахунками подавачів, така кампанія потребує близько 1,9 млн грн, в Українського культурного фонду просять 1,5 млн грн. Варто додати, що розмови про необхідність фінансової допомоги в просуванні претендентів від України на «Оскар» активно ведуться кіноспільнотою вже не перший рік.

У секторі візуального мистецтва є заявка на мурал «Крути 1918». Її подало ТОВ «Гуд морнінг дістріб’юшн» – це продакшн-компанія, що займається виробництвом повнометражного історичного екшну «Крути 1918», який вийде в український прокат 6 грудня цього року. Де буде намальовано мурал – достеменно невідомо, як і невідомо, чи стане він певним промо для фільму. Бюджет цього проекту – 291,4 тис. грн, у Українського культурного фонду претенденти на фінансування просять повну суму.

Ілюстрація: thekarachiite.com

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY