detector.media
10.07.2018 16:22
На Волині журналістку Світлану Мех не пропустили до Порошенка
На Волині журналістку Світлану Мех не пропустили до Порошенка
8 липня у Гончому Броді Ковельського району в день прибуття Президента України Петра Порошенка для вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії охорона відмовилась пропускати журналістку Світлану Мех

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

Зазначено, що напередодні заходу  у Волинській ОДА оголосили акредитацію. Також було організовано доїзд до Гончого Броду.

Повідомляється, що журналістка Світлана Мех їхала на місце події разом з київськими колегами й вони запізнилися в Гончий Брід, бо знімали також у цей день Президента Польщі Анджея Дуду в Олиці.

«Я була акредитована і попередила Каріну Мариневич  (працює у прес-службі Волинської ОДА – ред.), що пізніше приїду з колегами з Києва. Вона сказала, щоб ми не хвилювалися і що нас проведуть. Але  ніхто не провів», – зазначила пані Мех.

За повідомленням ІМІ, у Гончому Броді служба охорони з Києва не дозволила журналістці пройти поки Президент України не закінчить промову. Журналістка не зверталася у поліцію із заявою щодо перешкоджання професійній діяльності.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров зазначив, що права журналістів на відвідування різноманітних заходів передбачено низкою законів України, пов’язаних з інформацією і засобами масової інформації. Зокрема статтею 25 Закону України «Про інформацію».

«Щодо вимоги акредитації журналіста як умови допуску на певний захід треба додатково відмітити, що абзац 2  частини першої статті 26 Закону України "Про інформацію" прямо визначає: відсутність акредитації не може бути підставою  для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень» , – наголосив медіаюрист.

За його словами, церемонія вшанування пам’яті загиблих українців в Гончому Броді Ковельського району, судячи з наданої інформації, була відкритим заходом, тож «недопуск журналіста до виконання ним своїх професійних обов’язків має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України».

Нагадаємо, з початку 2018 року року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова. Найбільшу кількість порушень екперти зафіксували в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 56.

 

Фото: Маї Голуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY