detector.media
07.07.2018 14:35
Держдеп США засудив рішення російського суду щодо «Радіо Свобода»
Держдеп США засудив рішення російського суду щодо «Радіо Свобода»
Державний департамент США засудив рішення російського суду щодо нібито порушення корпорацією «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» закону щодо «іноземних агентів».

Про це йдеться у заяві департаменту, оприлюдненій 6 липня, передає «Радіо Свобода».

«Уряд Росії продовжує тиск на свободу преси та незалежність ЗМІ. Ми засуджуємо вибіркові атаки на "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" (RFE / RL) та "Голос Америки" (VOA) за російським законом про "іноземного агента"», - йдеться у заяві.

Сполучені Штати також закликали російський уряд дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо поваги до основних свобод, зокрема, свободи вираження поглядів у Росії.

Нагадаємо, районний суд у Москві 5 липня оштрафував корпорацію «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) за недотримання російського закону, що регулює діяльність засобів інформації, визначених як «іноземні агенти» на 100 тис. руб

Як відомо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами і які вимагають від медіа зокрема розкривати джерела фінансування. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроект про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время» та «Фактограф». Ці ЗМІ зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроект про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні Держдума Росії прийняла у першому читанні законопроект, який дозволить визнавати фізичних осіб іноземними ЗМІ, які виконують функції «іноземного агента». Комітет захисту журналістів закликав РФ відмовитися від цього законопроекту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY