detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
06.07.2018 17:02
На Черкащині роми звернулися до правоохоронців та ОДА через публікацію в місцевій газеті (ОНОВЛЕНО)
На Черкащині роми звернулися до правоохоронців та ОДА через публікацію в місцевій газеті (ОНОВЛЕНО)
4 липня ромська громадська організація Черкащини «Романі рота» звернулася до СБУ, поліції, прокуратури та обласної державної адміністрації щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі у публікації місцевої газети «Вечірні Черкаси» та на сайті видання. Журналіст видання Сергій Радченко каже, що не збирався нікого ображати та розпалювати ворожнечу

Про звернення ромів до правоохоронців «Детектору медіа» розказала правозахисниця, медіаекспертка, представниця Ромського радіо Chiriklo Ольга Веснянка.

27 червня на сайті «Вечірні Черкаси» вийшла новин із заголовком «У Звенигородці ром зґвалтував неповнолітню дівчину». Сайт наразі не працює.

Згодом вона вийшла в друкованій версії видання, але вже доповнена.

Автор новини – Сергій Радченко. Про інцидент він також написав на своїй сторінці у Facebook.

Ромська організація «Романі рота», яка вважає себе потерпілими від образ за національною ознакою, відреагувала на публікацію видання та звернулася із заявою до СБУ, поліції, прокуратури та надіслала листа голові Черкаської ОДА Юрію Ткаченку. Правоохоронців роми просять відкрити провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України та притягнути винних до відповідальності. В ОДА – «здійснити профілактичні заходи, щодо в подальшому уникнути подібних ситуацій, які можуть виникнути між громадянами України та особами ромської національності».

«Дані дії свідчать про те, журналіст "Вечірніх Черкас" Сергій Радченко створює умисні дії, спрямовані на розпалювання національної расової ворожнечі та ненавистю між громадянинами України та особами ромської національності, на приниження честі та гідності останніх», – йдеться в листі ГО

Правозахисниця Ольга Веснянка розказала «Детектору медіа», що матеріали, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу, «часто зустрічаються і в українських онлайн-медіа, і в друкованих ЗМІ» саме перед нападами на ромів. До того, ж, як каже правозахисниця, ЗМІ акцентують увагу лише на кавказцях чи ромах. Таким публікаціям, за словами пані Веснянки, зазвичай надається не юридична оцінка, а моральна: «У найліпшому разі – Комісією з журналістської етики».

«Хоча насправді 161 стаття Кримінального кодексу України говорить про покарання за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Вона передбачає, щоб були потерпілі, які подають заяву до правоохоронних органів. ЇЇ фактично не можна застосувати до слів. Зрозуміло, що за мову ворожнечі треба штрафувати, а за дії – саджати. Але в нас поки що навіть важко добитися, щоб цю статтю інкримінували, наприклад до вбивць рома у Львові. Але правоохоронцями має бути надана публічна оцінка», – розказала вона.

«Детектору медіа» журналіст Сергій Радченко повідомив, що не хотів нікого образити, а лише виклав факти в своїй новині.

«Метою ображати нікого в мене не було й не буде. Це по-перше. По-друге, я не розумію в чому образа, розпалювання ворожнечі. Наприклад, коли на Сході росіяни чинять злочини, журналісти пишуть про це прямо, що "росіяни зробили те то…". Якби конкретно в цьому випадку злочин зґвалтування вчинив китаєць, обов’язково про це я би вказав. Тому що це пише поліція, що "громадянин такий-то вчинив злочин". Ми не поліція і пишемо живою мовою. Тим паче, ром – це не образа, це національність… Виходить, спільнота не хоче акцентувати на своїй національності. Я не вважаю, що словом "ром" можна розпалити якусь ворожнечу, – сказав він. – Якщо українець вчиняє якийсь злочин, звичайно журналісти про це писати не будуть, тому що це за замовчуванням. Але пишуть, наприклад, "киянин". Якщо я пишу "киянин", "черкащанин", то це ж не є розпалюванням ненависті ворожнечі?».

Він зазначив, що в своєму матеріалі подав лише факти, які отримав з власних джерел: «Там не було маніпуляцій, перебільшень, гри слів».

Журналіст також сказав, що ромська організація має право подавати будь-які заяви до правоохоронних органів та зазначив, що вони таким чином «самі намагаються маніпулювати якимись речами, привертають самі увагу до якихось проблем».

Зв’язатися з редакцією «Вечірніх Черкас» поки що не вдається.

Голова ГО «Романі рота» Володимир Бамбула також пообіцяв прокоментувати ситуацію пізніше.

«Детектор медіа» стежитиме за розвитком подій.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада проаналізувала випуск передачі «Надзвичайні новини», показаний телеканалом ICTV 9 червня 2018 року, один із сюжетів якої зображував знесення табору ромів у Голосіївському парку, та дійшла висновку щодо наявності мови ворожнечі в сюжеті програми.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY