detector.media
06.07.2018 11:51
Чиновники, що порушують закони, не мають права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи
«Чиновники, які самі порушують закони, не мають морального права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи», - про це заявила Голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна під час прес-конференції щодо невиконання певними Міністерствами Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Закон був прийнятий рік тому з метою розвитку інформаційного суспільства і встановлення правових механізмів обґрунтування власниками інфраструктури розміру плати провайдерів за користування кабельною каналізацією, елементами будинків, ліній електропередачі, тощо. 

Однак Міністерство інфраструктури України https://mtu.gov.ua, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України  http://mpe.kmu.gov.ua/ та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України  http://minregion.gov.ua на виконання Закону досі не прийняли відповідні нормативно-правові акти, а їхні «підпорядковані» компанії – Обленерго, ОСББ, ЖЕКи, управителі, посилаючись на відсутність нормативної бази профільних Міністерств, продовжують «викручувати руки» провайдерам телекомунікацій на місцях, вимагаючи надмірні і нічим не обґрунтовані платежі за користування інфраструктурою. 

Голова Інтернет Асоцації України Олександр Федієнко розповів про переговори  його особисто, як представника ТОВ «ІМК», з представником керуючої компанії, яка вимагала  за доступ до однієї  будівлі 100 тисяч гривень.

Такі дії представників виконавчої гілки влади, управителів житла, енергетиків, перетворюються на проблеми  для  користувачів кабельного телебачення і послуг доступу до мережі Інтернет. За словами Дмитра Онищенка, члена Громадської ради при Київській Держадміністрації,  «тарифи на телекомунікаційні послуги зростають «як гриби».  

Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко, посилаючись на те, що він працював в телекомунікаційній галузі, зазначив, що  «кількість користувачів послуг фіксованого доступу до Інтернету в Україні більше 5 млн. ARPU (авт. - середній дохід провайдера на одного користувача) складає близько 150 грн.  Витрати провайдерів на доступ до інфраструктури складає 5- 10%  від доходу».  «Кожен може розрахувати про які гроші йде мова», - каже пан Данченко.

За останніми даними Держкомстату http://ukrstat.gov.ua, за перший квартал 2018 року середня абонентська плата за кабельне телебачення склала близько 72 грн., а за широкосмуговий фіксований доступ до Інтернету близько 124 грн. на місяць. «Це на 20 гривень більше середніх покажчиків абонплати 2016 року по кожній позиції. Імплементація Міністерствами норм Закону про доступ уповільнила б зростання тарифів на телекомунікаційні послуги»,  -  вважає Наталія Клітна.

Водночас профільні асоціації провайдерів - Телекомунікаційна палата України, Інтернет  Асоціація України, АППК вбачають у гальмуванні чиновниками прийняття  відповідних Методик і Правил щодо доступу провайдерів до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики ознаки корупції, про що вони повідомили в Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції, інші державні установи.  

Прес-конференція керівників бізнес-асоціацій, які об’єднують телеком-операторів та провайдерів, за участі Голови Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, відбулась 4 липня цього року в прес-центрі УНІАН, організатор заходу – ТПУ.

Прес-служба АППК

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY