detector.media
30.06.2018 13:11
У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні
У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні
У варшавському кінотеатрі «Нове кіно Вісла» 29 червня відбулася прем'єра документального фільму «Дружба в тіні Кремля. Завтра Україна», що розповідає про роботу польських і українських волонтерів.

Про це повідомляє «Укрінформ».

За словами авторів фільму, він є своєрідним доповненням доповіді волонтерів «Російські військові злочини в Україні в 2014 році». Очолила роботу над доповіддю депутат польського Сейму Малгожата Госєвська. Документ складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими бойовиків на Донбасі. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких, за їхніми словами, мали стосунок росіяни.

У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Коли ми дізналися, що депутат Госєвська готує доповідь про російські злочини, вирішили підтримати цю роботу фільмом, який став би методом тиску, аби Європа не могла легко відкидати аргументи, що містяться у цій доповіді, а також спробою показати це широкій публіц», - зазначив один з режисерів стрічки Войцех Яхимяк.

Депутат Госєвська закликала присутніх вшанувати хвилиною мовчання усіх загиблих на Донбасі, а також героїв фільму і тих, хто допомагав його знімати, яких уже немає серед живих. Вона висловила сподівання, що фільм буде показано широкій публіці в Україні, інших державах, а також у європейських інституціях.

Як нагадала політик, Гаазький трибунал прийняв цю доповідь до розгляду. Оптимістичним, на її думку, є те, що трибунал вже розпочав розгляд однієї справи проти Росії у контексті війни у Грузії.

«Тому, я сподіваюся, що це також відкриє шлях для нашої справи, того, що нам вдалося зібрати у доповіді, і що дійсно люди, які нам повірили, розповідаючи про пережите і завдані їм кривди, дочекаються справедливості, і що винуватців цих злочинів буде покарано», - підкреслила Госєвська.

Фільм базується на свідченнях, записаних авторами фільму під час поїздок у 2017 році в зону АТО, та зустрічах із колишніми полоненими бойовиків на Донбасі. Герої фільму, зокрема активістка Ірина Довгань, протестантський пастор Олександр Хомченко та інші, розповідають про те, як їх катували бойовики в 2014 році.

Як зазначають творці документальної стрічки, її знято під впливом слів президента Лєха Качинського, сказаними під час візиту до Тбілісі у серпні 2008 року, коли відбувалася російська окупація частини Грузії: «Сьогодні це Грузія, завтра Україна, післязавтра - балтійські країни, а потім настане час і Польщі».

Стрічка стала другою у циклі «Дружба у тіні Кремля», знятому польськими документалістами. Перша має назву «Сьогодні Грузія» і розповідає про російсько-грузинську війну 2008 року. Польські режисери знімали свої фільми з трьох перспектив: війни в Україні, смоленської трагедії та створення союзу країн Центрально-Східної Європи, які перебували в зоні впливу СРСР.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY