detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
26.06.2018 18:04
У Нацраді знову не буде кворуму: Герасим’юк і Черниш не збираються йти на засідання
У Нацраді знову не буде кворуму: Герасим’юк і Черниш не збираються йти на засідання
Члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк і Олег Черниш не планують брати участь у засіданні Нацради 27 червня. Відтак, не буде кворуму, і засідання Нацради не відбудеться вже вшосте.

Про наміри не відвідувати засідання Ольга Герасимюк і Олег Черниш повідомили в коментарях «Детектору медіа».

Ольга Герасим'юк, яка подала заяву про відставку, залишається членом Нацради, доки Нацрада на засіданні не ухвалить рішення про її звільнення за власним бажанням.

Зі слів пана Черниша, сьогодні на нараді він повідомив колегам, що не буде йти на засідання. «Ольга Герасимюк також просила мене передати колегам, що її не буде. Ми просили розмістити на сайті Нацради повідомлення, що нас не буде і засідання не відбудеться, щоб люди знову даремно не їхали», - додав пан Черниш. Але поки що такого повідомлення на сайті Нацради немає.

«У неділю увечері я звернувся до колег з проханням зняти з сайту Нацради неправдиву заяву і до вівторка спростувати неправдиву інформацію в ЗМІ про мене. Заяву із сайту зняли, але інформацію не спростували, – пояснив пан Черниш причини свого рішення. – Учора Ольга Герасим’юк написала заяву про відставку, вказавши серед причин непрозорість прийняття рішень Нацрадою. Фактично ми вдвох із нею опиняємося в ролі статистів на засідання і часто змушені голосувати відповідно до підготовлених колегами проектів рішень. Вважаю, що маніпулятивна заява колег викликали погрози на мою адресу від низки громадських активістів. У заяві йшлося, нібито я не вимагаю продовжити ліцензію Інтера”, це неправда».

Закон про Нацраду передбачає, що члена Нацради можуть звільнити достроково, якщо він не бере участі в засіданнях Нацради без поважних причин протягом двох місяців. У такому випадку рішення про звільнення має прийняти суд за заявою голови Нацради або трьох членів Нацради. На запитання «Детектора медіа», які причини назвав своїм колегам пан Черниш, він відповів: «Я сказав колегам, що не буду присутнім на засіданні на знак протесту проти політизації Національної ради, яка стає інструментом боротьби з нелояльними до влади компаніями. Писати заяву про відпустку я не буду – голова її все одно не підписує. На лікарняний я теж не піду – я беру лікарняний, коли дійсно хворію».

Зі слів пана Черниша, він остерігається, що Нацрада може не продовжити цифрову ліцензію телеканалу «1+1». Хоча голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Валентин Коваль повідомили «Детектору медіа», що Нацрада планує продовжити ліцензію «1+1». Але Олег Черниш заявив, що не вірить колегам «на слово».

Для пояснення своєї позиції про роль «статиста» в Нацраді Олег Черниш навів приклад штрафу «Радіо Ера» за недотримання квоти пісень українською мовою: «Я тоді утримався, адже знав “Радіо Ера” як виключно українськомовну розмовну радіостанцію. У мене виник подив, звідки в їхньому ефірі пісні. Я зателефонував тодішньому директору – виявилося, що в них була програма, в якій використали фрагменти пісень іншою мовою і не збалансували їх піснею українською мовою. Я вважав, що давати за це штраф суперечить здоровому глузду. Тоді ж якраз ішли переговори про продаж “Радіо Ера”, і я не виключав, що це могло бути елементом тиску на радіостанцію, щоб збити її ціну. Не знаючи всіх обставин, я не хотів втручатися в господарські стосунки».

Ольга Герасим'юк пообіцяла надати детальніший коментар згодом.

Нагадаємо, що Нацрада більше місяця не може провести засідання через відсутність кворуму. Каменем спотикання став розгляд низки питань: результати позапланових перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1» щодо показу радянських фільмів за участі осіб з «чорного списку» Мінкульту і призначення перевірки каналу СТБ з того самого приводу; продовження ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексах «Зеонбуду» загальнонаціональних цифрових телеканалів; погодження проекту розпорядження Кабміну щодо строків вимкнення аналогового телебачення.

Зокрема, 21 червня кворуму не було, тому що Ольга Герасим’юк поїхала в планове закордонне відрядження, а Олег Черниш просто не прийшов на засідання, не погоджуючись із порядком денним. П’ятеро членів Нацради звинуватили пана Черниша в демарші й лобізмі. Водночас пані Герасим’юк дорікнула колегам перекручуванням фактів, а пан Черниш натякнув на спробу Нацради зробити якісь телеканали «лояльними» до влади.

25 червня Ольга Герасим’юк подала голові Нацради Юрію Артеменку заяву про свою відставку «через неможливість працювати прозоро». Рішення про звільнення члена Нацради за власним бажанням має прийняти Нацрада на своєму засіданні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY