detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.06.2018 17:34
Ольга Герасим’юк подала заяву про відставку (ДОКУМЕНТ)
Ольга Герасим’юк подала заяву про відставку (ДОКУМЕНТ)
Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк подала заяву про відставку. Про це вона повідомила «Детектору медіа».

25 червня Ольга Герасим’юк подала голові Нацради Юрію Артеменку заяву про свою відставку «через неможливість працювати прозоро», пояснила вона.

«Ми будемо діяти за законом. Член Національної ради має право подати таку заяву. Але за законом рішення про відставку має прийняти Національна рада на своєму засіданні», – сказав «Детектору медіа» Юрій Артеменко.

Ольга Герасим’юк надала «Детектору медіа» копію своєї заяви, в якій написала наступне:

«Прошу звільнити мене з займаної посади в Національній раді в зв’язку з неможливістю для мене працювати в обставинах, що склалися.

На мій погляд у органі створено неприйнятні для незалежної регуляторної діяльності умови. Склалася негативна морально-етична атмосфера, що унеможливлює прозоре, колегіальне ухвалення рішень, які би сприяли розвитку та зміцненню інформаційної сфери в державі. Робота незалежного регулятора помітно політизується.

Стало можливим поширення з Національної ради офіційним шляхом спотвореної та зманіпульованої інформації, яка носить наклепницький характер. Це наражає й на певні загрози в умовах, коли в суспільстві подібні інформаційні вкиди дезорієнтують активне громадянське суспільство, спрямовуючи його оцінки й дії в хибний бік.

Але основне: така ситуація руйнує головну мету, якій треба служити – під загрозу ставиться сама суть свободи слова, яка навпаки сьогодні потребує піклування й захисту. Ці питання протягом 4 років роботи в Нацраді я піднімала всередині регулятора неодноразово, але ситуація лише загострилася.

Європейські стандарти в медіа, захист незалежності в ухваленні рішень, об’єктивність і прозорість, зрештою етика і мораль – це ті засади, які я буду відстоювати.

Сьогодні я не маю іншого способу, як подати в відставку з органу, де це стало неможливим».

Ольга Герасим’юк була обрана членом Нацради за квотою Верховної Ради 4 липня 2014 року. У члени Нацради її висунули депутатська фракція УДАР і Національна спілка журналістів України.

7 липня 2014 року Нацрада обрала своїм головою Юрій Артеменко, а першим заступником голови – Ольгу Герасим'юк.

У регуляторному органі пані Герасим’юк опікується суспільним мовленням, захистом і розвитком національного аудіовізуального продукту, мовною політикою, правами дітей і спеціальних категорій глядачів і слухачів, громадською радою, іномовленням, зв'язками з Верховною Радою, з РНБО і силовим блоком, з МЗС, із журналістськими та громадськими організаціями, а також міжнародними зв'язками.

Нагадаємо, що Нацрада більше місяця не може провести засідання через відсутність кворуму. Каменем спотикання став розгляд низки питань: результати позапланових перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1» щодо показу радянських фільмів за участі осіб з «чорного списку» Мінкульту і призначення перевірки каналу СТБ з того самого приводу; продовження ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексах «Зеонбуду» загальнонаціональних цифрових телеканалів; погодження проекту розпорядження Кабміну щодо строків вимкнення аналогового телебачення.

Зокрема, 21 червня кворуму не було, тому що Ольга Герасим’юк поїхала в планове закордонне відрядження, а Олег Черниш просто не прийшов на засідання, не погоджуючись із порядком денним. П’ятеро членів Нацради звинуватили пана Черниша в демарші й лобізмі. Водночас пані Герасим’юк дорікнула колегам перекручуванням фактів, а пан Черниш натякнув на спробу Нацради зробити якісь телеканали «лояльними» до влади.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY