detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
22.06.2018 17:46
«112 Україна» на дві години зникав з ефіру через вимкнення електрики – Василь Сметана
«112 Україна» на дві години зникав з ефіру через вимкнення електрики – Василь Сметана
22 червня трансляція телеканалу «112 Україна» припинилася на дві години, з 12:25 до 14:30, через раптове зникнення електропостачання. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповів перший заступник генерального директора Василь Сметана.

«Близько 12:25 зникло електропостачання у звязку з несправністю трансформаторної підстанції, від якої живиться вся будівля бізнес-центру. На території дві трансформаторні підстанції, одна з яких живить бізнес-центр, і саме вона вийшла з ладу», - розповів пан Сметана. Він уточнив, що електропостачання зникло в усьому бізнес-центрі, і канал «112 Україна» не єдиний орендатор цієї офісної будівлі.

На екстрені випадки у каналу «112 Україна» є резервний генератор. Але він, зі слів пана Сметани, теж раптово вийшов з ладу: «Генератор повинен нормально працювати, доки в ньому є паливо. Але цього разу він чомусь миттєво перегрівся і вимкнувся. Далі неможливо було включити ні трансформаторну підстанцію, ні резервний генератор».

«Мовлення припинилося повністю, у нас впала вся система. Деякий час мовлення взагалі було відсутнє. Потім ми запустили автоматичне повідомлення про тестове мовлення, через деякий час воно погасло. Далі ми змогли включити анонси і програми у запису. Але прямого ефіру зі студії вести не могли. Загалом близько двох годин не було нормального мовлення. Близько 14:30 ми відновили прямий ефір. Ми відновили трансформатор і підігнали додатковий генератор», - розповів пан Сметана.

Питання відновлення електропостачання вирішували не з «Київенерго», а з іншою компанією, назву якої пан Сметана не зміг назвати. Він уточнив, що ці питання вирішував не телеканал, а його орендодавець.

На запитання, у чому саме була несправність трансформаторної підстанці, пан Сметана розповів, що з ладу вийшов автомат: «Як мені пояснили технічні фахівці, там є автомат, який може в певних випадках вимикатися і вмикатися знову. Але щось повністю згоріло, і неможливо було відновити постачання».

Доступ до трансформаторної підстанції обмежений, але на каналі «112 Україна» не виключають стороннє втручання. «Такий збіг обставин може мати умисний характер», - зазначив пан Сметана. Він додав, що протягом останніх двох днів внутрішня телекомунікаційна мережа каналу «112 Україна» зазнавала ddos-атак. «Йдеться не про сайт, а саме внутрішню мережу каналу. Якщо вона вийде з ладу, телеканал теж не зможе мовити», - сказав пан Сметана.

У телекомпанії проводять внутрішнє розслідування, чи є збій електропостачання результатом стороннього втручання. Про результати розслідування канал обіцяє поінформувати згодом. У поліцію, за даними пана Сметани, канал поки не звертався.

Василь Сметана нагадав, що днями на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народний депутат Сергій Висоцький закликав до знищення каналу «112 Україна».

Нагадаємо, 22 червня телеканал «112 Україна» заявив про навмисне втручання в його діяльність. Так на каналі прокоментували перебої з мовленням через вимкнення електроенергії та виведення з ладу резервного генератора.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY