detector.media
21.06.2018 17:07
Коаліція «За вільний Інтернет» закликає депутатів не голосувати за законопроект щодо досудового блокування сайтів
Коаліція «За вільний Інтернет» закликає депутатів не голосувати за законопроект щодо досудового блокування сайтів
Юристи та правозахисники вважають, що внесений 21 червня до порядку денного Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688 «є спробою обмеження прав людини в інтернеті та створення механізмів тиску на провайдерів»

Про це йдеться в прес-релізі Коаліції.

Юристи та правозахисники заявляють, що Положення законопроекту № 6688 є такими, «що порушують національне законодавство і міжнародне право та створюють умови для інтернет-цензури».

Зокрема, як зазначає Коаліція, підставою для блокування ресурсів визначається «поширення через цей ресурс (сервіс) інформації, з використанням якої вчиняються тяжкі або особливо тяжкі злочини» і таке формулювання, на їх думку, суперечить принципу правової визначеності, створюючи серйозні можливості для зловживань.

«Окрім цього, хоча законопроект встанолює "судовий" механізм блокування – за рішенням слідчого судді або суду, – в окремих випадках допускається обмеження доступу до ресурсів за постановою прокурора або слідчого на строк до 48 годин. При цьому законопроект не встановлює граничних строків тимчасового блокування в усіх інших випадках», – зазначено в релізі.

Коаліція «За вільний Інтернет» закликає народних депутатів не голосувати за вказаний законопроект та залучає громадськість та правозахисників до обговорень ініціатив по регулюванню інтернету.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук(«Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676зареєстрованого 10 липня 2017 року членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту № 6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) читайте в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Законопроекти передбачають можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах) за рішеннями суду, слідчого судді, слідчого, прокурора, Ради національної безпеки й оборони. Законопроекти запроваджують нові обов’язки операторів і провайдерів та нові штрафи для них, передбачають нові повноваження державних органів – зокрема, ведення єдиного реєстру заблокованих ресурсів, містять нову термінологію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи вважають, що законопроект № 6688 зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів.

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями.

Законопроект № 6676 було згодом відкликано, а законопроект № 6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

21 червня Верховна Рада включила до порядку денного законопроект, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до сайтів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки й оборони України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY