detector.media
21.06.2018 10:44
Олег Сенцов написав російському кінокритику Плахову, що тримається і впевнений у перемозі
Олег Сенцов написав російському кінокритику Плахову, що тримається і впевнений у перемозі
Ув’язнений в колонії в Лабитнангі український режисер Олег Сенцов у листі до російського кінознавця та кінокритика Андрія Плахова згадав про свої ранні роботи та увагу Плахова до них

Лист Олега Сенцова Андрій Плахов оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

«Я сумнівався, чи друкувати цей приватний лист, але вирішив все-таки, що він допоможе краще зрозуміти Олега тим, хто його мало знає, - написав Плахов у постскриптумі до свого поста. - І навіть тим, хто під впливом пропаганди вважає його фанатиком-терористом. З листа видно, наскільки це далеко від істини і чим насправді захоплена ця людина, що стала жертвою політичних інтриг».

Андрій Плахов зазначив, що лист написаний 16 червня, отриманий 19 червня.

«Дорогий Андрію Степановичу! Радий дуже отримати від Вас цю коротку звістку. Дякую вам за неї, а також за те, що ви всі ці роки робили для моєї підтримки. Я знаю, що ви один з тих, хто робив це з першого дня, і дуже активно, - написав Олег Сенцов. - Спасибі, це дуже приємно для мене. Адже, коли я самостійно вивчав кіно, я вчився у тому числі і за вашими книгами і статтями. А коли дивився якесь занадто розумне і незрозуміле мені, провінційному хлопцю, кіно, то вбивав у пошуковику його назву, а поруч писав «Плахов», щоб прочитати вашу думку про цей фільм (...) Тому, коли ви не тільки добре відгукнулися про мою вкрай сиру і незрілу роботу «Геймер», а ще й взяли у конкурс міжнародних дебютів «Духа вогню», я був просто щасливий. Після цього мені вже було, за великим рахунком, все одно, хто що сказав, — я знав, що щось у мене так вийшло.

Радісно чути, що деякі російські кінематографісти стали мене підтримувати відкрито на офіційних майданчиках, а не тільки в інтернеті. Виявляється, це так легко — просто не боятися висловити свою думку! Дякую Вам ще раз за це. Величезний привіт всім, хто з нами! Окреме спасибі і слова поваги передайте, будь ласка, Олександру Сокурову!

Я тримаюся і, як і раніше, впевнений у перемозі! Всього Вам найкращого!»

Як повідомляв «Детектор медіа», 19 червня російські діячі культури і мистецтва звернулися до президента РФ з проханням помилувати ув’язненого українського режисера Олега Сенцова.

Відозву підписали відомі російські режисери Андрій Звягінцев, Павло Лунгін, Олександр Сокуров, Валерій Тодоровський, Олексій Учитель, Олексій Федорченко, Костянтин Бронзит, Юрій Норштейн, телеведучі Володимир Познер, Ксенія Собчак, Катерина Мцітурідзе, актриса Чулпан Хаматова.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в нібито організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд у РФ засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцову та вимогу його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі та ін.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY