detector.media
Сергій Цигіпа
для «Детектора медіа»
20.06.2018 19:29
ЧС-2018: хто програв від трансляції футболу на «Інтері»

На початку Чемпіонату світу з футболу спіймав себе на думці, що геть не пам’ятаю, хто є чинним чемпіоном. Ба, більше – не пам’ятаю навіть, хто грав у фіналі! І це я, який з дитинства не пропускав жодного футбольного чемпіонату. Наприклад, перший мій досвід знайомства з великим футбольним святом припадає на ЧС-1970 у Мексиці та відкарбувався у пам’яті шедевральним голом бразильця Рівеліно зі штрафного у ворота Чехословаччини, коли Жаірзіньо став у «стінку» та під час удару підстрибнув, а м’яч пролетів через цю шпарину та забився у сітці.

Але влітку 2014-го було зовсім не до футболу. Від слова «зовсім». А потім я мобілізувався та відслужив майже 2 року у ЗСУ. Багато чого бачив, хоронив побратимів… І ось черговий чемпіонат світу, який, на жаль, відбувається у країні-агресорі. Так, я не розумію тих українців, хто придбав квитки та поїхав у Росію на футбол. Адже з огляду на сучасну історію взаємовідносин з путінським режимом це не дуже розумний крок.

Але, з іншого боку, я не розумію і фейсбучні волання певного прошарку патріотів з категоричною вимогою не дивитися цей чемпіонат по телебаченню. А, власне, чому? Ми цим зробимо гірше Росії? Чи, може, якимось чином зганьбиться пам’ять загиблих в рашистсько-українській війні? Чи, може, Путін визволить наших полонених, у тому числі й колег-журналістів? Ні. Нічого цього не станеться. І всі це прекрасно розуміють. Тому така позиція дуже влучно характеризується російським виразом: «На зло маме уши отморожу».

І ще. Прочитав уважно пояснення керівника Суспільного Зураба Аласанії, чому саме та в який спосіб право на трансляцію ЧС-2018 опинилося в «Інтера». «Суспільне ігнорує не ЧС з футболу, Суспільне ігнорує будь які події, що відбуваються і відбуватимуться в країні-агресорі – доти, допоки вона такою залишається», - переконує читачів та глядачів на своїй сторінці у ФБ пан Зураб. Так, це – позиція. Я її поважаю. Але зовсім не погоджуюся. І саме в конкретному випадку, пов’язаному з відмовою НСТУ від трансляції, чим оперативно скористався всюдисущий «Інтер».

Можна багато чого розповідати у Фейсбуці чи деінде про інформаційну зброю країни-агресора, яка намагатиметься використовувати ЧС-2018 на свою користь. Але як фахівець з інформаційно-психологічних операцій можу зауважити, що є ситуації, коли не можна просто так віддавати ворогу поле бою, навіть якщо в нього є чуттєва перевага. Уявіть собі ситуацію, коли на полі бою ворог розпочинає маневри, а ми, такі розумні й войовничі, натомість чимось відповісти забурюємося під землю та звідти показуємо ворогу дулі і при цьому пишаємося своєю патріотичною позицією, яку я б радше назвав страусиною.

Адже йдеться виключно про трансляцію матчів, де одну з головних ролей (окрім саме футболістів) відіграє коментатор. І саме цей фактор мав би стати головним при вирішенні питання про трансляцію чи не трансляцію ЧС-2018 тим самим Суспільним. Беріть ініціативу у свої руки, коментуйте не тільки події на полі, а й розказуйте вболівальникам (тільки не грубою пропагандою!) про позицію нашої держави і нашого прямого ворога. Так само можна було б коментувати церемонії відкриття зі всіма її вождистсько-фюрерськими вадами організаторів.

Якщо Суспільне дійсно має за мету підвищувати свій рейтинг, то трансляція футбольного чемпіонату – це саме той випадок, який би допоміг у цьому прагненні. На жаль, маємо те, що маємо. Результат відомий: багато хто з уболівальників дивиться вдома або в переповнених пабах ЧС-2018, який транслює «Інтер». І, до речі, я відкрив для себе Романа Кадеміна як високопрофесійного коментатора. Йому респект.

А чемпіонат дійсно таки цікавий. Матч Португалія-Іспанname="_GoBack">ія – це взагалі було щось фантастичне. Та й нововведення ФІФА вражають: перегляди суддями відеоповторів спірних моментів при не/призначенні пенальті або коли виникає сумнів – перетнув чи ні м’яч лінію воріт. У 2012-му на нашому «Євро» саме українська збірна постраждала від незарахування гола у ворота англійців, коли суддя не помітив, як м’яч перетнув лінію. І після цього прикрого для нас випадку футбольні функціонери взялися до такої реформи.

Тепер кожен сам може спробувати відповісти на питання: хто ж насправді програв від трансляції футболу на «Інтері»? Вболівальники? Росія? «Інтер»?..

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY