detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
20.06.2018 18:21
Комітет свободи слова погодив позбавлення акредитації журналісток за непристойний жест
Комітет свободи слова погодив позбавлення акредитації журналісток за непристойний жест
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вперше погодився на позбавлення акредитації представників ЗМІ в парламенті.

20 червня 2018 року на черговому засіданні члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, розглянувши звернення керівника прес-служби апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення акредитації у парламенті журналісток Юлії Махмуді та Валерії Єгорової, одноголосно погодився з пропозицією прес-служби.

Ірина Кармелюк у своєму виступі зазначила, що стався прикрий випадок у будинку парламенту, який отримав великий розголос.

«У Facebook було викладено фото двох дівчат, які сиділи на порталі  українського прапора, який є символом держави і не можна до нього зневажливо ставитися. А вони там сиділи, пили каву і показували середній палець журналістам, які їх знімали на телефон. І головне, які дописи вони залишали під дописом у ФБ. Це зневажливе ставлення до народних депутатів, це заклики до того, що їх треба спалити і всіх знищити. І ми вважаємо, що такі журналісти не можуть представляти когорту парламентських кореспондентів», – сказала вона.

Члени комітету уточнили, які видання представляють ці журналістки. Ірина Кармелюк зазначила, що це партійні видання, які мають відношення до Радикальної партії Олега Ляшка.

«Ми звернулися до цих видань, щоб вони позбавили цих журналісток акредитації і натомість надіслали інших. Ми запросили цих дівчат на засідання Комітету, але одна сказала, що за кордоном, а друга не відповідає на дзвінки. Вони раніше були помічницями народних депутатів. Але це не важливо, головне – це їхня поведінка та їхнє ставлення до державного органу, де вони акредитовані. Положенням про акредитацію визначено, що у разі грубого порушення поведінки і порядку роботи у Верховній Раді України, ми можемо відкликати акредитацію з урахуванням рішення Комітету свободи слова, Тому звертаюся до вас підтримати нашу пропозицію, створити такий прецедент, щоб в майбутньому унеможливити подібну поведінку у стінах парламенту», – додала Ірина Кармелюк.

Народний депутат Олег Купрієнко (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) зауважив, що обурений такою поведінкою журналісток.

«Мені було соромно читати ті коментарі. Проаналізувавши законодавчу базу позбавлення акредитації журналістів, повідомляю, що їх діяльність регламентується Регламентом Верховної Ради. Вони порушили порядок акредитації, і їх акредитація має бути припинена», – сказав він. Він також додав, що відповідно до регламенту положення про акредитацію має бути затверджене головою ВРУ, а не постановою парламенту. «Звертаю вашу увагу, є журналісти, а є люди, які ходять з посвідченнями журналіста, а до журналістики ніякого відношення не мають, і за великим рахунком ганьблять честь журналіста. Не можна так ставитися до найвищого законодавчого органу, закликаю захистити парламентаризм в Україні. Бо це як мінімум хуліганство», – сказав він.

Голова Комітету Вікторія Сюмар подякувала Олегу Купрієнку за те, що він підняв питання необхідності зміни положення про акредитацію.

«Ми маємо рішенням комітету рекомендувати голові парламенту підписати новий порядок акредитації, де зазначити про терміни акредитації. Таким чином ми позбудемося багатьох проблем через осіб, які мають посвідчення журналістів, але жодного стосунку до журналістики не мають», – сказала Вікторія Сюмар.

За її словами, прес-служба повинна мати всі повноваження, щоб вирішувати такі питання, і Комітет свободи слова буде це рекомендувати голові парламенту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що журналісток Юлію Махмуді та Валерію Єгорову можуть позбавити акредитації у парламенті.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY