detector.media
Марія Ряпулова
19.06.2018 17:05
Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»
Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»
Володимир Мжельський прокоментував заяву Сергія Дацюка щодо кола запрошуваних гостей ефіру

Політичний експерт, філософ Сергій Дацюк, який 16 червня демонстративно залишив студію каналу NewsOne, у коментарі «Детектору медіа» розповів про нюанси запрошення експертів на інші інформаційні канали. Зокрема, він заявив, що на 5-му каналі існують так звані «чорні списки» експертів — тих, хто не може бути запрошеним в ефір. За його словами, про ці списки знають експерти та обговорюють між собою цю проблему, яка «не стала питанням публічного вираження».

Чи дійсно на 5-му каналі існують «чорні списки», про які говорив Сергій Дацюк, – про це «Детектор медіа» запитав шеф-редактора 5-го каналу Володимира Мжельського.

— Вперше чую про Сергія Дацюка, політичного експерта, — відповів пан Мжельський. — Можливо, є ще мільйон політичних експертів, яких я не чув і не бачив, тому вони для мене абсолютно нічого не означають. Якщо пан Сергій бачив «чорні списки», то хай мені їх надішле — я подивлюся, мені цікаво.

— Тобто, ви прямо можете сказати, що на 5-му каналі немає «чорних списків»?

— Я вам скажу, що це дурниця — мати «чорні списки», «білі списки»... Ні, якщо в людини є розуміння, що когось ми навмисно не запрошуємо, я готовий вислухати позицію. Просто я абсолютно не знаю цієї людини, тим паче як політичного експерта. А де він вчився, а хто він такий?

— Як мінімум, він уже понад десять років виступає експертом у медійному просторі.

— Дивіться, для мене показником інформаційних каналів є не кількість людей, які називають себе політичними експертами, а кількість людей, які дають інформаційні меседжі, якісь речі, про які можна потім говорити, про які можна надалі спілкуватись. Я не хочу зараз образити пана Дацюка, тому що я просто з ним не знайомий, можливо, це велика поважна людина... Але можу сказати, що на багатьох каналах, які запрошують дуже багато гостей, 90% цих людей, які приходять на ефір, виглядають як діти, а не як політичні експерти. І тому в мене нема сенсу їх запрошувати, тому що вони — ніхто і звуть їх ніяк.

Якщо ви подивитеся на перелік людей, які приходять на 5 канал, як мінімум, усі люди там — це ті, кого ми знаємо, кого ви знаєте в обличчя, про кого ви чуєте, до думки кого можна дослуховуватися. А якщо хтось із людей, які мені не відомі і які не приходять на наш канал, вважають, що їх поставили в «чорний список» і про це заявляють, то, я думаю, що це дурниця.

— Чи принциповим для запрошення експерта на 5 канал є його публічність, знаність, про яку ви щойно говорили? Скажімо, хіба не може бути запрошеною до вас в ефір людина, яка, приміром, є фахівцем у певній галузі, добре знається на ній, але просто поки що не є публічною та відомою особою? Тобто, якщо людина — експерт, але не широко знаний, вона не може бути запрошеною?

— Якщо навіть вона не буде публічною та знаною, ми хоч раз її запросимо для того, аби подивитися, що це за людина. Якщо це фахівець і він зможе нормально, толково говорити, висловлювати цікаві думки — чому б ні. Він надалі буде в колі людей, які зможуть приходити до нас, говорити в ефірі... Тут же не справа в освіті, в публічності... Просто ви мені назвали людину, яку я не знаю, з якою я не працюю... Якщо він раніше приходив на канал, а зараз його не запрошують — не знаю — то питання до нього.

Нагадаємо, 16 червня в ефірі телеканалу NewsOne відбулася суперечка між ведучою Ланою Шевчук та запрошеним політичним експертом Сергієм Дацюком, у результаті якої пан Дацюк демонстративно залишив студію каналу.

Це не перший подібний випадок. В лютому 2017 року Сергій Дацюк і низка експертів оголосили бойкот телеканалу «112 Україна». Вони оприлюднили заяву, в якій вимагали від «гібридних» телеканалів припинити використовувати експертів у якості «білого шуму» та для коментування штучної реальності.

Передумовою цієї заяви була ситуація, що сталася із Сергієм Дацюком на каналі «112 Україна». До ефіру експерт дізнався про те, що в парламенті почали обговорювати ідею введення військового стану на непідконтрольній території України, але в ефірі його попросили коментувати погоду в Києві. Коли пан Дацюк зазначив, що міг би прокоментувати більш важливу подію — введення воєнного стану, ведучі подали коментар Геннадія Москаля про погоду на Закарпатті, після якого знову попросили експерта коментувати погоду.

Сергій Дацюк відмовився брати участь у продовженні ефіру та залишив студію. У той же день на своїй Фейсбук-сторінці він опублікував заяву про відмову співпрацювати з телеканалом «112 Україні». Його підтримав Олексій Арестович, який теж оголосив про припинення співпраці з телеканалом з тієї ж причини.

Прес-служба каналу «112 Україна» зазначила, що причиною такої поведінки експерта, вирогідно, стала зміна метереологічних умов, зокрема «місячні затемнення, напередодні яких люди можуть по-різному реагувати на стандартні ситуації, питання». 

Детальніше про проблему підбору експертів на телеканалах читайте в опитуванні «Детектора медіа».

Фото: піар-служба компанії MRM

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY