detector.media
12.06.2018 13:45
Друковані та інтернет-ЗМІ почали більше маркувати матеріали з ознаками замовності – ІМІ
Друковані та інтернет-ЗМІ почали більше маркувати матеріали з ознаками замовності – ІМІ
Українські засоби масової інформації почали більше маркувати матеріали з ознаками замовності, використовуючи для цього рубрики на зразок «Новини компаній», «Актуально», «Точка зору», та ін., що все одно є порушенням Закону України «Про рекламу». Лідером з розміщення таких матеріалів став УНІАН, серед друкованих видань – газета «Сегодня»

Такими є результати щоквартального дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) на предмет розміщення замовних матеріалів в друкованих та онлайн-ЗМІ.

Згідно з результатами дослідження ІМІ, у другому кварталі 2018 року загальне співвідношення джинси без маркування до прихованої реклами з неналежним маркуванням склало 51 до 32  матеріалів відповідно. У першому кварталі 2018 року це співвідношення становило 71 до 12 матеріалів.

«Українські і друковані та онлайн-ЗМІ розробили цілу систему неналежного маркування замовних матеріалів. Так, політичну джинсу маркують переважно плашками “Офіційно”, “Актуально”, “Мнение”, тоді як замовні матеріали економічного характеру виходять під рубриками “Новости кампаний”, “Експертиза”, “Спецпроект” тощо. Практично у кожного видання, яке підлягало моніторингу, існує цілий перелік рубрик, якими маркуються замовні матеріали», – прокоментувала медіаекспертка ІМІ Олена Голуб.

Окрім того, згідно з результатами дослідження ІМІ, рівень матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ залишився практично незмінним, порівняно з першим кварталом, і склав 68 матеріалів (у першому кварталі – 73).  

У той же час, кількість джинси в друкованих ЗМІ зросла, і склала 15 матеріалів (у першому кварталі – 10), пише ІМІ.

Згідно дослідження, з поміж інтернет-ЗМІ лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовності став УНІАН (24 матеріали), серед друкованих видань найбільше таких матеріалів містилось у газеті «Сегодня» (7 матеріалів з ознаками замовності).

Нагадаємо, у першому кварталі 2018 року рівень матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ зріс на 31%, порівняно з останнім кварталом 2017 року. Натомість, рівень матеріалів з ознаками замовності в друкованих ЗМІ лишився приблизно на тому самому рівні

Фото: Репортер

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY