detector.media
12.06.2018 13:31
Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв
Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв
Обмін українських політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка, які незаконно утримуються в Росії, може відбутися за участю Туреччини, припустив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Про це Мустафа Джемілєв сказав в ефірі телеканалу ATR, повідомляє РБК-Україна. 

За словами пана Джемілєва, Туреччина може виступити посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією, як це було у випадку з представниками Меджлісу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом.

Джемілєв процитував президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який зауважив, що президент РФ Володимир Путін «просто так нічого не віддає».

«Ми знаємо, що Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза обміняли на двох професійних вбивць, співробітників ГРУ, які займалися вбивством чеченських дисидентів. Але я все одно сказав (Ердогану, - ред.): «Може, у вас в заначці є ці бандити, може, обміняємо все-таки на наших патріотів». (Ердоган, - ред.) сказав: «Подумаємо». Такий обмін не виключається», - розповів Джемілєв, зазначивши, що життя Сенцова і Кольченка є для України великою цінністю.

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 червня 2018 року в Києві активісти Міжнародної коаліції з прав людини оголосять початок глобальної медіа-кампанії «RedCard4Putin» для звільнення політичних в’язнів у Росії.

Світовий Конґрес Українців, Конґрес Українців Канади, Український Конґресовий Комітет Америки, Союз Українців у Великій Британії та Центрально-східна Європейська Рада об’єдналися для захисту політичних в’язнів Кремля та представлять свій план дій на час Чемпіонату світу з футболу 2018.

Нагадаємо, українського режисера і кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Росією Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав  Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС Литви

Олександр Кольченко був затриманий у Криму разом із Сенцовим. У Росії його засудили до 10 років позбавлення волі. 31 травня Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова, але 7 червня припинив його через погіршення стану здоров'я.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY