detector.media
Катерина Толокольнікова
«Детектор медіа»
04.06.2018 20:40
Бойовики могли захопити Асєєва на три тижні раніше й наглядати за його роботою – джерело
Бойовики могли захопити Асєєва на три тижні раніше й наглядати за його роботою – джерело
Колишній полонений представників окупаційної адміністрації окремих районів Донецької області (ОРДО) розповів «Радіо Свобода», що їхнього журналіста Станіслава Асєєва захопили в полон 10 травня 2017 року.

Про це стало відомо 4 червня під час презентації книжки пана Асєєва «В ізоляції», яку медіа видало у видавництві «Люта справа».

Нагадаємо, донеччанин Станіслав Асєєв не виходив на зв’язок з колегами з «Радіо Свобода» з 2 червня 2017 року. До того він близько двох років писав про життя на окупованій території Донеччини для «Радіо Свобода», «Дзеркала тижня», «Українського тижня» та «Української правди» під псевдонімом Станіслав Васін. За інформацією його друга, колишнього депутата Єгора Фірсова, 3 червня 2017 року він мав відвідати матір у Макіївці, але не приїхав.

У редакції «Радіо Свобода» тоді припустили, що Станіслава могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. З того часу «Репортери без кордонів», ОБСЄ, ООН, Комітет захисту журналістів (CPJ), представники Національної спілки журналістів України та Союзу журналістів Росії, Гельсінська комісія США та інші організації й особи неоднорзово закликали звільнити пана Асєєва.16 липня 2017 року терористи «ДНР» підтвердили, що затримали журналіста й звинувачують його у шпигунстві. У січні від колишнього полоненого «ДНР», вченого Ігоря Козловського стало відомо, що Станіслава утримують на території арт-заводу «Ізоляція» в Донецьку, який екс-полонені називають справжнім концтабором.

Днями в команди «Радіо Свобода» з’явилася нова інформація щодо обставин затримання колеги. Її повідомив колишній полонений бойовиків ОРДО Віктор, якого також вдалося звільнити в грудні 2017 року в рамках обміну заручниками. Він попросив не називати його прізвища.

Публікуємо розповідь Віктора, надану «Радіо Свобода»:

«Поруч з ним [Станіславом Асєєвим] я був з 10 травня 2017-го, з того дня, коли його взяли. Сиділи в сусідніх камерах. Обличчя його я не бачив, тільки ноги та зі спини – коли водили в туалет або купатися. Коли не закривали двері в камеру, залишали тільки решітки, то ми могли розмовляти з ним. Він розповів, що журналіст. Весь час боявся, що ніхто не дізнається, де він знаходиться. Мене та інших тримали під своїми іменами. Його – під вигаданим. Секретили так, щоб навіть охорона не впізнала, хто там сидить.

Його спіймали 10 травня 2017 року, на площі Леніна, кілька разів його возили на його зйомну квартиру і він писав під їх контролем, до того моменту, коли вирішили зімітувати пограбування його квартири. Для сюжету про Ясинувату його вже возили в наручниках.

Його катували струмом, підключаючи до вух. Стас говорив, коли пропускали струм, то аж очі вилазили, причому пускали на рівні 30 одиниць, і пообіцяли довести до 100, це напевно, вольти. Били так, що вся нижня частина тіла чорна була.

Але у свій час йому дозволили писати. Далі ручку і папір Він писав замітки. У той час, коли нам давали можливість поговорити, він зачитував те, що писав. Писав про те, як перебував в камері.

Перші три дні Стас їсти не міг. Він ділився своєю їжею. Хліб передавав. Потім я порадив сушити хліб, який залишався. Їжу нам давали три рази на добу. Приносили в одноразових судочках і вкрай мало. Стас відмовлявся їсти прокисле. Я йому казав, що дарма. Краще з'їсти таке, ніж з голоду здохнути тут.

Його опери з його Приват24 зняли 10 тисяч. Сказали, що на його утримання, на бензин та машину, щоб його до Ясинуватої возити. Два рази бургер йому купили. Півкіло цукру дали. Блістер валідолу.

2 червня 2017 МГБ вже його офіційно засвітило, коли вони не наажилися його показати матері, хоча він їй по телефону пообіцяв зустрітися (з їхньої згоди). Вона просила, щоб Стас до неї приїхав. Він подивився на них – і вони кивнули, що можна. А потім дали задній хід. Його опер говорив, що їздив до Москви, спеціально заради нього, щоб включити його в списки на обмін.

28 червня 2017 року його перевезли на Ізоляцію, а мене 29-го в СІЗО».

Нагадаємо, у березні друг Станіслава Асєєва та колишній народний депутат (БПП) Єгор Фірсов повідомив, що під час візиту до нього матері стало відомо, що в нього погіршується стан здоров’я.

31 травня перша заступниця голови Верховної Ради України, член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ Тоні Фріша відвідати в тюрмі терористів «ДНР» журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

1 червня Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір також закликав звільнити журналіста, автора «Радіо Свободи» Станіслава Асєєва (Васіна).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY