detector.media
31.05.2018 14:32
Український омбудсмен через справу Сенцова і Кольченка звернеться до генсека Ради Європи
Український омбудсмен через справу Сенцова і Кольченка звернеться до генсека Ради Європи
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова ініціює звернення до генерального секретаря Ради Європи щодо визначення поняття «громадянин» в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

30 травня Людмила Денісова обговорила із заступником міністра юстиції України Сергієм Пєтуховим роботу Мінюста в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб (1983 рік), йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі омбудсмен наголосила, що в пункті 4 статті 3 «Умови передачі» Конвенції йдеться про право будь-якої держави в будь-який час за допомогою декларації, спрямованої на ім'я генерального секретаря Ради Європи, визначити, як вона розуміє термін «громадянин».

Україна, за словами Сергія Пєтухова, цього ще не зробила. Тому омбудсмен ініціює направлення до генерального секретаря Ради Європи декларації, в якій якраз і визначатиметься термін «громадянин».

«Зокрема, в документі йдеться про те, що всі громадяни, які на момент анексії Криму проживали на півострові, були і залишаються громадянами України. Адже весь цивілізований світ визнає, що Крим – це Україна», – повідомляє прес-служба.

У повідомленні також нагадується, що Російська Федерація відмовляється передати Олега Сенцова та Олександра Кольченка відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб, тому що не визнає їх українського громадянства. Водночас Людмила Денісова наголошує, що аргументація російської сторони щодо автоматичного набуття Олександра Кольченка та Олега Сенцова громадянства РФ після анексії Криму не може бути прийнята, позаяк суперечить імперативним нормам загального міжнародного права.

Раніше український омбудсмен попросила радника президента Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова посприяти її візиту в колонію російського міста Лабитнангі, де перебуває голодуючий український режисер Олег Сенцов.

Як повідомляв «Детектор медіа», 31 травня засуджений у РФ до 10 років ув'язнення Олександр Кольченко оголосив голодування та вимагає звільнення з російської колонії українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня.

За його словами, інших вимог, крім звільнення Сенцова, у Кольченка немає.

Нагадаємо, кримчанина Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

17 травня стало відомо, що Кольченко написав листа Сенцову з приводу оголошення тим голодування

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY