detector.media
31.05.2018 11:40
Міжнародні організації обурилися спецоперацією СБУ щодо журналіста Бабченка та просять пояснень
Міжнародні організації обурилися спецоперацією СБУ щодо журналіста Бабченка та просять пояснень
«Репортери без кордонів», Комітет захисту журналістів (CPJ), Freedom House, ОБСЄ та інші відреагували на повідомлення Служби безпеки України про те, що журналіст Аркадій Бабченко, про вбивство якого правоохоронці заявили 29 травня, живий

«Детектор медіа» зібрав реакцію міжнародних організацій на спецопераціїю СБУ.

У міжнародній недержавній організації «Репортери без кордонів» обурилися.

«"Репортери без кордонів" висловлюють своє глибоке обурення у зв’язку з виявленням маніпуляції СБУ через їхню інформаційну війну. Це завжди дуже небезпечно для країн грати з фактами і також за участю журналістів»,написав у Twitter генеральний секретар організації Крістоф Делуар.

«Комітет захисту журналістів» 30 травня заявив, що «фейкове» вбивство журналіста Бабченка «спричинило багато питань». Зокрема у КЗЖ наполягають на тому, щоб українська влада пояснила свої дії.

«Українська влада має пояснити, чому були необхідні такі надзвичайні заходи з інсценування новин про вбивство російського журналіста», – йдеться в заяві.

Комітет також заявив, що вивчатиме «цю безпрецедентну ситуацію» і пообіцяв оприлюднити більше інформації згодом.

У заяві Комітету повідомляється, що в нього ще не має певної позиції щодо спецоперації СБУ і зазначено, що «ці екстремальні дії української влади можуть підірвати довіру громадськості до журналістів та приглушити обурення коли дійсно буде вбивство».

«Постраждав авторитет українського уряду. І, враховуючи, що СБУ є розвідувальним відомством, яке займається обманом, заплутуванням та пропагандою, визначення істини буде дуже важким», – зазначив КЗЖ.

Зазначимо, що 29 травня, коли стало відомо про «вбивство» Бабченка, КЗЖ звернувся до українських правоохоронних органів із закликом «ретельно розслідувати злочин».

Також на повідомлення про те, що журналіст Бабченко живий, відреагував  Представник ОБСЄ з питань свободи преси Арлем Дезір. У Twitter він засудив рішення української влади щодо поширення «неправдивої інформації про журналіста».

«Радий, що Аркадій Бабченко живий! Я засуджую рішення щодо поширення неправдивої інформації про життя журналіста. Держава зобов'язана надавати громадськості правильну інформацію», – написав пан Дезір.

Організація Freedom House опублікувала свою реакцію на повідомлення СБУ із заголовком «Україна: Бабченко повідомив про фейкове "вбивство"». Директор програм Freedom House у Європі та Євразії Марк Берендт зазначив, що в організації раді були дізнатися про те, що Бабченко живий.

Він також згадав виступ міністра закордонних справ України Павла Клімкіна у Раді безпеки ООН ввечері 29 травня, який спричинив потік заяв міжнародних організацій щодо вбивства Бабченка. Пан Берендт вважає, що «загрози для журналістів в Україні залишаються реальними».

«Уряд України зайшов так далеко, що говорили в Раді безпеки ООН про вбивство Бабченка, і це викликало коментарі від членів парламенту, Ради Європи та організацій, присвячених свободі преси, включаючи Freedom House. Бабченко та голова Служби безпеки України кажуть, що підроблена смерть була частиною операції з відстеження справжніх потенційних убивць. Загрози журналістам у регіоні залишаються дуже реальними», – заявив він.

У Литві також відреагували. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що не поділяє доцільність проведення Києвом подібних спецоперацій.

«Я не розумію таких "спецоперацій". Подібні речі для мене незбагненно, – сказав він. – Єдина хороша новина в цій історії – це, звичайно, те, що він живий».

А от радник радник Гілларі Клінтон, американець українського походження Адам Пархоменко написав у Twitter, що «Україна перехитрила Путіна».

«Україна перехитрила Путіна, і в цьому процесі захопили як вбивцю, так і особу, яка наказала вбити Бабченка», – написав він.

Екс-високопосадовець Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер заявив, що після спецоперації можливі довготривалі наслідки щодо довіри до СБУ.

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. Повідомлялося, що від отриманого поранення він помер у машині швидкої допомоги.

Згодом Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезіргенеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягландпредставництво Європейського Союзу в Україні, міжнародні неурядові організації «Комітет захисту журналістів» (CPJ)Freedom House, «Репортери без кордонів» закликали українську владу розслідувати це вбивство.

30 травня на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака стало відомо, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією.

Президент України Петро Порошенко доручив надати родині журналіста Аркадія Бабченка цілодобову охорону. Президент заявив, що знав про спецоперацію СБУ.

Інститут масової інформації аналізуватиме оприлюднені Службою безпеки докази (СБУ) у справі замаху на вбивство у Києві журналіста Аркадія Бабченка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY