detector.media
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
26.05.2018 17:05
Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)
Акція #Free Sentsov or Die (ФОТО, ВІДЕО)
В ніч з 25 на 26-е травня біля стін посольства Росії пройшла акція на підтримку режисера з України Олега Сенцова. Наразі він голодує, аби були випущені всі 64 українські бранці Кремля.

Вчора навпроти посольства РФ, з іншої сторони Повітрофлотського проспекту, як раз поруч з відділенням Вищого спеціалізованого суду Києва, була проведена акція на підтримку Сенцова під назвою  #Free Sentsov or Die  (Звільни Сенцова або помри). За допомогою потужного відео проектора організатори акції транслювати зображення на стіни посольства: фотографії 64 українців, ув’язнених російською владою, після яких з’являються язики полум’я.

Зображення було не надто добре видно, бо весь проспект, як ніколи, освітлений ідеально, а на парканах навколо посольства, завішених колючим дротом, стоять додаткові лампи.

Один з ініціаторів акції, оператор Ярослав Пілунський («Брати», «Перша сотня»), каже: «Так, не дуже добре видно: вони навмисно включили стільки освітлення. Але це – старт, будемо напрацьовувати. Головне почати, і дати інформацію, щоб ще більше людей про це дізналося. Це перший крок програми. Ми будемо звертатися до футбольних фанатів, на телебачення, хочемо задіяти екрани в різних містах. Нам потрібно розповсюджувати інформацію по різних країнах».

Біля стін посольства стоять близько 25 поліцейських і військових. Неподалік припаркований величезних автобус, заповнений людьми в чорній уніформі. Але через вікна видно, що вони сплять.

Відеоінсталяцію розпочали по 23-й годині вечора. Та вже за годину з невеличкої купки людей акція виростає у кілька сотень людей. Серед них найрізноманітніші чоловіки й жінки, і є доволі багато відомих обличь. Наприклад, режисери Олег Фіалко і Ганна Акулевич, Володимир Тихий і Тарас Томенко, Анастасія та Марія Старожицькі; продюсери Ельміра Асадова і Анна Паленчук, письменниця Світлана Паваляєва та інші.

Володимир Тихий, один з родоначальників об’єднання «Вавилон’13», коментує: «У нас чомусь так склалося, що Олег Сенцов, його ув’язнення і його тепер вже голодування цікавить і має відгук у творчої інтелігенції, а для загалу воно чомусь не стало чимось надзвичайним. На відміну від Надії Савченко, яку взяли в полон на фронті, Олег в мізках більшості має образ такого собі ботана-невдахи. А насправді, який же він ботан, коли другий свій фільм відклав, щоб взяти в руки коктейлі Молотова на Грушевського, щоб їздити з автомайданом, боротися проти окупації в Криму. А те, що він зараз робить – це вже не просто мирний спротив, він перейшов у наступ… Звісно, добре, що міжнародні спільноти допомагають, але здається ми проспали агітацію по відношенню до самих українців».

В даному випадку, Тихий має на увазі і зустріч 24 травня французького президента Емманюеля Маркона з Путіним, на якій було піднято питання про незаконно ув’язненого Олега Сенцова та стурбованість з цього приводу інтелектуальної еліти Франції. Так само в цьому плані працюють десятки міжнародних агенцій та громадських спільнот: 25-го травня у Франції місцеві українці влаштували неподалік Ейфелевої вежі акцію #FREESENTSOV; Європейська кіноакадемія розповсюдила звернення Don’t Let Oleg Die; доповідач Parliamentary Assembly of the Council of Europe (ПАРЄ) щодо гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова; російсько-німецькі творці фільму «Процес» про Олега Сенцова викладуть свій фільм у відкритий доступ; вчора на відкритті Ліги чемпіонів в Києві гурт Dakha Brakha розвернув на сцені плакати #FREESENTSOV і розказали про голодування українця; на 1-2 червня запланована глобальна світова акція #FREESENTSOV, що вже підтримало 35 міст Європи і Америки, серед яких Стокгольм, Берлін, Ніцца, Варшава, Париж, Прага, Лондон, Каунас, Рига, Страсбург та інші; планується винести питання про Сенцова та українських політичних в’язнів на саміті G-7 в Канаді 2-5 червня.

Все це тисне на владу Росії через потік звернень, з допомогою акцій та заяв. Важливим в цьому плані стала підтримка київського аеропорту «Жуляни», на інформаційних табло якого від п’ятниці вже висить хештег #FREESENTSOV - за це потрібно подякувати київському продюсеру і режисеру, організатору об’єднанню молодих режисерів СУК Валерії Сочивець. Важливим цей надпис є через очевидний наплив до Києва іноземних футбольних фанатів на фінал Ліги чемпіонів.

Один з організаторів акції, режисер Іван Сауткін, який разом з друзями придумали акцію 4 дні тому розповів: «Наша акція також стосується і ситуації з присутністю в Києві великої кількості іноземців. Але, загалом, пов’язана з тим, що з кожним днем Олегове життя стає все коротшим і коротшим. Ми намагаємося зробити все, що можемо, не зважаючи на те, як стали зірки. Бо тут треба зрозуміти головну тезу, яку багато людей не розуміють – вимога Сенцова стосується звільнення всіх ув’язнених українців, а не тільки себе, і якщо його таки поміняють на когось і перевезуть до України, він не припинить голодувати, якщо не звільнять всіх».

Погане зображення фотографій українців та вогню на російському посольстві можна було б покращити, якщо загасити лампи, прожектори. Втім, акція є мирною, і її продовження - так само. Продовження буде вже сьогодні, в день матчу «Ліверпуль» - «Реал»: планується виготовити величезний банер і підняти його на 13-й і 64-й хвилинах, де цифра 13 означатиме день голодування, а 64 – кількість ув’язнених росіянами українців. Так само на балконі Будинку кіно щодня висітиме 14-метовий банер з відліком днів голодування Олега.

Нагадаємо, що Олег Сенцов, син, брат, чоловік і батько, режисер фільму «Гамер», громадський активіст, був викрадений зі свого будинку в Сімферополі 2014 року російською спецслужбою ФСБ, незаконно перевезений до Росії, і засуджений через необґрунтовані та сфальсифіковані доказі на 20 років строго режиму. 12 днів тому він об’явив безстрокове голодування з вимогою випустити всіх українських політв’язнів.

Фото: фейсбук-сторінки Івана Сауткіна, Ярослава Пілунського, фото Ярослава Підгора-Гвяздовського

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY