detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
25.05.2018 13:28
Комітет свободи слова відхилив проект щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства
Комітет свободи слова відхилив проект щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства
У Комітеті вважають, що змінювати правила гри за рік-півтора до виборів недоцільно.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 23 травня 2018 року рекомендував Верховній Раді за наслідками розгляду відхилити в першому читанні законопроект №8270-3 народного депутата Юрія Левченка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства, головним з розгляду якого визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Про це повідомляє офіційний сайт Комітету свободи слова.

Цим проектом пропонується внести зміни зокрема до кодексів про адміністративні правопорушення, кримінального, кримінального процесуального, законів України «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про всеукраїнський референдум», «Про місцеві вибори», «Про Національну поліцію», «Про рекламу», «Про телебачення і радіомовлення». У проекті йдеться про посилення відповідальності за деякі порушення законодавства про вибори, зокрема пов’язані із забороною політичної реклами в засобах масової інформації, а також про посилення процесуальних можливостей учасників виборчого процесу під час розгляду справ про такі порушення.

За словами члена Комітету, народного депутата Григорія Шверка, проект запропонували відхилити тому, що автор в  основній частині прибрав будь-яку регуляцію політичної реклами під час виборів.

«З нашої точки зору, це некоректне рішення. Ми вважаємо, що це була радикальна пропозиція, за рік до президентських і за півтора до парламентських виборів запізно змінювати правила щодо політреклами. Ми вважаємо, що до регуляції політичної реклами варто повернутися після виборів. А щодо запропонованих змін, які стосуються Нацради, то ті кілька слів нічого не змінять. Треба було прописати це детально у законі про ТБ і РМ в частині, яка стосується повноважень Нацради. Бо запропоновані автором зміни не прописують механізм, як саме і у яких випадках Нацрада має застосовувати санкції», – сказав Григорій Шверк у коментарі «Детектору медіа».

Нагадаємо, проект пропонує доповнити ст. 72 «Санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а  саме:

«1.Санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення, про вибори та про рекламу застосовуються за рішенням суду або, у встановлених випадках, за рішенням Національної ради.

2.Національна рада застосовує санкції  до телерадіоорганізацій у разі порушення ними вимог цього Закону, законів про вибори, про рекламу або ліцензійних вимог.».

А із Закону України «Про рекламу» автор пропонує виключити ч. 2 ст. 14. «Реклама у друкованих засобах масової інформації»:

«2. Друкована площа, відведена на політичну рекламу впродовж виборчого процесу в друкованих засобах масової інформації, у тому числі рекламних, не  може перевищувати 20 відсотків обсягу друкованої площі кожного номера видання чи додатка до нього. Це обмеження не поширюється на друковані засоби  масової інформації, засновниками яких є політичні партії.».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY