detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
25.05.2018 12:46
Комітет свободи слова закликав політиків не покривати кримінальні злочини своїх соратників
Комітет свободи слова закликав політиків не покривати кримінальні злочини своїх соратників
Комітет вважає тиском та перешкоджанням діяльності народного депутата позов члена фракції «Опозиційний блок» Василя Німченка до Голови Комітету Вікторії Сюмар

Відповідну заяву члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалили на черговому засіданні 23 травня 2018 року, її оприлюднено на сайті Комітету.

У заяві зокрема йдеться про те, що Комітет вважає тиском та перешкоджанням діяльності народного депутата позов члена фракції «Опозиційний блок» Василя Німченка до голови Комітету Вікторії Сюмар, який надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва 4 квітня 2018 року.

«Позивач обурився фактом розгляду Комітетом питання щодо розслідування інциденту між охоронцями українського політика Віктора Медведчука та журналістами програми "Схеми" 7 листопада 2017 року. За даним фактом Національною поліцією України було порушене кримінальне провадження за ст. 171 ККУ – "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", в рамках якого одному з охоронців оголошено про підозру та обвинувальний акт стосовно нього скеровано до суду», – зазначається у заяві.

Нагадаємо, що питання інциденту двічі заслуховувалось Комітетом. У заяві наголошується, що комітети мають право на отримання, вивчення, дослідження інформації з питань, що належать до предметів їх відання (ч.1 ст.17 зазначеного Закону), а також - запрошувати на засідання керівників та посадових осіб держорганів (ст. 48).

«Це пряма функція Комітету, і нам незрозуміло, чому це обурило позивача, який просить суд визнати дії Голови Комітету Вікторії Сюмар "протиправним втручанням у діяльність органів прокуратури та досудового слідства". Ми вважаємо даний позов спробою вчинення протиправного втручання та незаконного впливу на весь Комітет, а мета даних дій - перешкодити виконанню його депутатами службових обов'язків. Ми, члени Комітету, декларуємо, що і в подальшому стоятимемо на захисті свободи слова як одного з базових принципів демократії. Закликаємо всіх політиків утриматися від одіозних спроб покривати кримінальні злочини своїх соратників», – йдеться у заяві.

Як повідомляв «Детектор медіа», 4 травня голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар оприлюднила текст позову народного депутата України від Опозиційного блоку Василя Німченка щодо інциденту, пов’язаного із журналістами програми «Схеми».

Нагадаємо, нардеп просить суд визнати протиправними дії Голови Комітету Вікторії Сюмар щодо втручання у діяльність органів прокуратури, досудового слідства Національної поліції України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми». Також позивач просить суд зобов’язати Голову відповідного парламентського комітету, утриматись у подальшому від вчинення таких дій. 

Судячи з тексту позову, нардеп Німченко звинувачує пані Сюмар у перевищенні повноважень.

Також у документі зазначено, що пані Сюмар «спонукала правоохоронцівпровести максимально швидке, оперативне і результативне розслідування у цій справі».

Як писав «Детектор медіа», увечері 7 листопада 2017 року невідомі напали біля аеропорту «Київ» на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») у складі журналіста Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. 

Згодом редакція програми оприлюднила відео нападу на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях».

Прокуратура Києва почала за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми «Схеми» (спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший») в аеропорту «Київ» 7 листопада кримінальне провадження.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY