detector.media
25.05.2018 11:56
Медійні громадські організації закликали владу утриматись від блокування сайтів без рішення суду
Медійні громадські організації закликали владу утриматись від блокування сайтів без рішення суду
Медійні громадські організації закликають українську владу відмовитися від практики ухвалення рішень про блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур.

Про це йдеться в заяві громадських організацій з приводу підписаного Президентом України нового санкційного указу №126/2018, який з-поміж іншого встановлює вимогу до провайдерів блокувати десятки сайтів.

Автори заяви звертають увагу, що 14 травня 2018 року Президент України своїм указом №126/2018 увів в дію рішення РНБО України від 2 травня 2018 року «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Серед іншого, указ зобов’язує операторів і телекомунікаційні компанії обмежити доступ до понад 150 сайтів, зокрема таких як 1tv.com, ria.ru, ren.tv, sputniknews.com, inosmi.ru тощо.

Громадські організації вважають, що спосіб, у який ці сайти пропонується блокувати, – на основі підписаного указу Президента, а не судового рішення, – погіршує ситуацію зі свободою інтернету в Україні та призводить до чергового порушення прав користувачів.

«Ми закликаємо українську владу відмовитися від практики невдалих рішень, що не відповідають демократичним практикам та міжнародним нормам. Надмірне блокування веб-сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур є неприпустимими для демократичної європейської країни, якою прагне бути Україна», – йдеться в заяві.

На думку авторі заяви, частина сайтів з нового санкційного списку розповсюджують дезінформацію і фейки, активно беруть участь в інформаційній війні проти України, не дотримуються стандартів журналістики, й, відповідно, становлять загрозу свободі слова. Однак при схваленні рішення щодо їх блокування повинні застосовуватися прозорі і пропорційні механізми, а саме блокування повинно бути наслідком судового рішення, наголошують медійні ГО.

У зв’язку з цим, громадські організації закликають Президента України та українську владу:

Заяву підписали:

Заява відкрита для підписання за електронною адресою info@imi.org.ua.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко своїм указом від 14 травня 2018 року надав чинності рішенню Ради нацбезпеки та оборони від 2 травня «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». До розширених санкційних списків увійшли 756 юридичних осіб та 1748 фізосіб, у тому числі чимало російських ЗМІ та окремих медіаперсон.

За підрахунками громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки», нові санкції зобов’язують українських інтернет-провайдерів блокувати додаткові 192 сайти. «Лабораторія цифрової безпеки» наголошує, що такий спосіб блокування є незаконним.

Рік тому, 15 травня 2017 року, Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачали блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». У списку санкцій було 468 юридичних осіб та 1228 фізичних осіб. Цим же указом під санкції потрапили 13 іноземних журналістів з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини.

Попередні санкції РНБО були запровадежні указом президента № 467/2016 від 17 жовтня 2016 року. Тоді під санкції потрапили 12 журналістів і співробітників ЗМІ, двоє блогерів, чотири російські телеканали і три розробники програмного забезпечення, п’ятеро російських чиновників та семеро діячів ОРДЛО і Криму, дотичних до сфери медіа.

За результатами експертного опитування ГО «Інтерньюз-Україна», більше половини експертів вважають, що ситуація зі свободою інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. Експерти очікують негативного сценарію щодо інтернету та вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY