detector.media
19.05.2018 10:31
«Репортери без кордонів» вимагають пояснити причини арешту керівника «РИА Новости Украина»
«Репортери без кордонів» вимагають пояснити причини арешту керівника «РИА Новости Украина»
«Влада повинна пояснити, які інкриміновані йому факти являють собою держзраду, або відпустити Кирила Вишинського негайно», - заявив глава офісу «Репортери без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Йохан Бір.

Глава офісу «Репортери без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Йохан Бір звернувся до української влади із закликом пояснити причини арешту керівника інформагентства «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Про це повідомляється на сайті організації.

«Звинувачення в державній зраді та досудове затримання є надзвичайно серйозними заходами. Влада повинна пояснити, які інкриміновані йому факти являють собою держзраду, або відпустити Кирила Вишинського негайно», - заявив Бір.

«Неможливо ігнорувати руйнівні масштаби пропаганди в Україні останніми роками, але українське та міжнародне право має поважатися в ході боротьби з пропагандою», - додав він.

«Репортери без кордонів» також нагадали, що в державній зраді підозрюють українського журналіста Василя Муравицького, затриманого в серпні 2017 року. Тим часом у полоні бойовиків з червня 2017 року лишається журналіст Станіслав Асєєв, якому ті інкримінують шпигунство на користь України. Також у вересні 2016 року у Росії був затриманий кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко, його теж підозрюють у шпигунстві.

Нагадаємо, 15 травня Служба безпеки України заявила, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, було затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського. В СБУ також підтвердили обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости Украина» Людмили Лисенко та додали, що загалом СБУ провела п’ять обушків у цій справі.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що затримання Кирила Вишинського пов'язане не з журналістською, а, можливо, з агентурною діяльністю.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що дії співробітників «РИА Новости Украина» підпадають під «державну зраду». Заступник голови Служби безпеки України Віктор Конононенко повідомив, що Кирила Вишинського доцільніше судити як громадянина України, хоча він має також і російське громадянство.

Служба безпеки України також оприлюднила схему, за якою нібито фінансувалося інтернет-видання «РИА Новости Украина» – підрозділ російського державного медіахолдингу МИА «Россия сегодня».

Кирилу Вишинському оголосили про підозру в державній зраді. Ще понад 20 громадян України, залучених до журналістської діяльності, поки що проходять у справі у статусі свідків.

У Росії відреагували на затримання Кирила Вишинського погрозами вжити заходи у відповідь. При цьому, за словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Росія діятиме «напористо». Згодом Посольство Російської Федерації в Україні направило Міністерству закордонних справ України ноту протесту через обшуки та затримання в «РИА Новости Украина».

15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу «рейду Служби безпеки України» до київських офісів російського державного інформаційного агентства «РИА Новости» і телеканалу RT, а також обшуків у домівках журналістів та їхніх «арештів».

16 травня пана Вишинського етапували до Херсону.

17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід керівнику «РИА Новости Украина» Кирилу Вишенському у вигляді утримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY