detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
15.05.2018 16:20
На стабільність українських медіа впливають надлишок інформації та замалий рекламний ринок – Аласанія
На стабільність українських медіа впливають надлишок інформації та замалий рекламний ринок – Аласанія
Які зовнішні фактори впливають на фінансову та організаційну стабільність українських медіа, обговорили учасники першої дискусії в межах конференції Media Innovations Technologies, яка розпочалася 15 травня та організована Незалежною асоціацією мовників (НАМ).

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія виділив три таких фактори:

Із Зурабом Аласанією погодилася генеральна директорка дніпровського 9-го каналу Ольга Владимирова. Вона сказала, що надлишок інформації призводить до «інтелектуального нетравлення».

Також пані Владимирова додала, що й у Дніпрі, який є великим і небідним містом, існують великі проблеми з рекламою у медіа. За її словами, у Дніпрі існують три «комерційні кити» – великі канали з заможними власниками, і лише один має можливість вкладати багато фінансів у свій розвиток.

Генеральний директор ТРК «Люкс» Роман Андрейко зазначив, що на сучасні медіа впливають нові технології, наприклад, такі як смарт-спікери Amazon Echo та Google Home, медіаприставки Apple TV. Поява таких гаджетів («чорних лебедів») ставить класичні медіа перед викликом і змушує боротися за увагу користувачів ще активніше.

Одним із великих конкурентів класичних медіа залишається соціальна мережа Facebook. За словами Романа Андрейка, з нею треба не боротися, а намагатися подружитися – застосовувати всі можливості цієї платформи задля збільшення власної аудиторії.

Із впливом технологій погодилася голова експертної ради Української телевізійної академії Ольга Захарова, яка вважає, що на стабільність українських медіа, незалежно від величини рекламного ринку, впливають лише два фактори: люди і технології. Вона зазначила, що молоде покоління дивиться телебачення по-іншому, воно вже готове заплатити за контент без реклами. За її словами, усі великі медійні корпорації у світі заробляють не на рекламі, а на дистрибуції контенту власного виробництва, саме це виводить країни в медіалідери.

Генеральний директор «Хіт FM» Віталій Дроздов сказав, що нині користувачі поділені на більш дрібні кластери за смаками, і чим далі, тим складніше створювати для них формати, збирати в «єдину медіахвилю».

Під час дискусії мова зайшла й про роль регуляції ЗМІ державними органами. На думку експертів, сьогодні держава не впливає на роботу українських медіа.

Ольга Владимирова сказала, що, за її досвідом роботи на дніпровському телеканалі, держава не допомагає і не заважає, не є особливим фактором впливу аж до моменту отримання ліцензії телеканалом.

Роман Андрейко вважає, що медіа мають регулюватися державними органами, щоб не було можливості порушувати закони України.

А Зураб Аласанія, у свою чергу, похвалив роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення як державного регулятора, сказавши, що нинішній її склад робить для Суспільного все, що не було зроблено за попередні 20 років. 

Фото: Лілія Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY