detector.media
Лілія Апостолова
15.05.2018 11:00
Усі подробиці виробництва й трансляції фіналів Ліги чемпіонів в Україні
Усі подробиці виробництва й трансляції фіналів Ліги чемпіонів в Україні
Канали «Футбол1» / «Футбол 2» («Медіа Група Україна») ексклюзивно транслюватимуть для українських глядачів фінальну гру Ліги чемпіонів УЄФА (разом з каналом «Україна»), повністю вироблятимуть «під ключ» трансляцію фіналу жіночої Ліги чемпіонів та проведуть у Києві Фестиваль чемпіонів. Як це відбуватиметься – далі в матеріалі.

26 травня о 21:30 на київському НСК «Олімпійський» відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА, у якому в боротьбі за кубок зійдуться іспанський «Реал Мадрид» та британський «Ліверпуль».

Двома днями раніше, 24 травня, на столичному стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського о 18:45 пройде фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА між жіночими командами – «Вольфсбург» (Німеччина) і «Ліон» (Франція).

Обидві футбольні події транслюватимуть канали «Футбол 1» / «Футбол 2» («Медіа Група Україна»), яким належать права на показ Ліги чемпіонів УЄФА, а також статус host broadcaster (домашній мовник фіналу Ліги чемпіонів). І якщо трансляцію фіналу Ліги чемпіонів виробляє збірна команда професіоналів УЄФА, то повне виробництво трансляції жіночого поєдинку та подача сигналу на весь світ буде здійснюватися силами українського мовника.

Варто нагадати, що канали «Футбол 1» і «Футбол 2» доступні лише в пакетах платного телебачення. А от ширша аудиторія зможе побачити фінал Ліги чемпіонів на телеканалі «Україна», що також входить до «Медіа Групи Україна».

14 травня на спеціальній прес-конференції директор телеканалів «Футбол 1» / «Футбол 2» Олександр Денисов, шеф-редактор каналів Іван Гресько та коментатора фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА Віктор Вацко розповіли журналістам, як проходить підготовка до події та якими будуть київські фінали Ліги чемпіонів.

Іван Гресько та Олександр Денисов

Трансляція фіналу ЛЧ: 40 камер, 180 коментаторів, утричі більша зона для медіа

Виробництвом трансляції фіналу Ліги чемпіонів та розповсюдженням сигналу на весь світ традиційно займатиметься збірна команда спеціалістів УЄФА.

На НСК «Олімпійський» буде розташовано 40 камер HD-формату, деякі з них транслюватимуть картинку в 4К-форматі. Також відбуватиметься зйомка з повітря за допомогою гелікоптера.

Режисером фіналу Ліги чемпіонів стане британець Джеймі Окфорд, який має 30-річний досвід – працював не лише на ЛЧ, а й на матчах Чемпіонату світу з футболу.

Канали «Футбол 1» / «Футбол 2» мали можливість викупити в УЄФА шість студій на НСК «Олімпійський», будівництво яких наразі завершується. Шість медіакомпаній з різних країн отримають пріоритет на мовлення з цих студій під час фіналу Ліги чемпіонів. Студія програми «Ніч чемпіонів» теж буде знаходитися на НСК «Олімпійський».

Цього року зона для журналістів стане втричі більшою – замість одного сектора для ЗМІ виділять три.

Наразі акредитовано 19 бродкастерів ЛЧ, які привезуть до Києва власну техніку, щоб виробляти програми для своїх країн (на кшталт «Ночі чемпіонів»). Також на фінальний матч акредитовано 97 знімальних груп «журналіст-оператор», які працюватимуть в Києві протягом тижня.

За даними УЄФА, на фінал ЛЧ акредитовано півтори тисячі працівників ЗМІ, а ложа преси на НСК «Олімпійський» вміщує тільки 300 журналістів. Через це на трьох секторах на другому ярусі знімуть певну частину глядацьких сидінь і облаштують тимчасові місця для медійників.

Від бродкастерів Ліги чемпіонів із різних країн надійшло більше 180 заявок на те, щоб їхні представники коментували фінальний матч з НСК «Олімпійський».

В Україні гру «Реал»–«Ліверпуль» зі стадіону коментуватиме Віктор Вацко. Український коментатор з багаторічним досвідом на прес-конференції зізнався, що для нього ця робота одночасно велика честь і відповідальність, хоч це четвертий у його кар’єрі фінал Ліги чемпіонів, який він коментуватиме в ефірі.

Віктор Вацко

Фінал жіночої ЛЧ: власне виробництво і трансляція на весь світ

24 травня на київському стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського пройде фінал Ліги чемпіонів серед жіночих команд «Вольфсбург» та «Ліон».

Мультилатеральне виробництво («під ключ») для УЄФА забезпечують телеканали «Футбол 1»/ «Футбол 2», саме їхню картинку бачитимуть глядачі по всьому світу.

Іван Гресько розповів «Детектору медіа», що на цьому матчі буде задіяно 16 камер, з них: дві – slow motion (екшн-камери зі сповільненою зйомкою), 6 камер з довгофокусною оптикою, 6 постів повторів.

Ці ж камери використовуватимуть для зйомок приїзду команд, їхнього шляху від готелю до роздягалок перед матчем.

Ще 10 камер працюватимуть на виробництво супровідного контенту для каналів «Футбол 1» / «Футбол 2». На стадіоні «Динамо» буде побудовано спеціальну студію, з якої в прямий ефір будуть виходити програми, присвячені події.

Режисером трансляції жіночого фіналу Ліги чемпіонів буде Дмитро Коротченко.

На виробництві обох фінальних матчів буде задіяно 86 співробітників каналів «Футбол 1» / «Футбол 2» тільки на «стадіонному» виробництві, плюс журналісти, що працюватимуть у студіях каналів на новинах.

«Якби обидві гри відбувалися в один день, ми би задіяли більше 120 людей, але, враховуючи, що все розведено в часі, працюватимуть 86. Пік нашого завантаження припадає на суботу 26 травня», – сказав пан Гресько «Детектору медіа».

Жіночий фінал Ліги чемпіонів для українців коментуватиме Андрій Столярчук.

«Коментувати жіночий футбол непросто: треба вивчити тему, заглибитися, бо в Україні це невідомі імена, у нас ще не вкоренилася культура жіночого футболу так, як, наприклад, у Німеччині, Швеції, Франції тощо. Побачимо, як наша аудиторія поставиться до цього продукту», – розповів «Детектору медіа» пан Гресько.

Ефір каналів «Футбол 1» / «Футбол 2»: цілодобова Ліга чемпіонів

Протягом 24-27 травня ефіри каналів «Футбол 1» / «Футбол 2» будуть заповнені лише контентом, присвяченим ЛЧ. Мовники транслюватимуть усі прес-конференції та тренування і чоловічих, і жіночих команд. Журналісти готуватимуть сюжети, інтерв’ю тощо.

Перед фінальними матчами та після них – студійні включення за участю експертів.

27 травня, у неділю, в ефір вийде програма «Великий футбол», у якій обговорять результати фіналів Ліги чемпіонів та підсумують цей футбольний марафон.

У перервах між прямими включеннями, новинами і трансляціями прес-конференцій, тренувань та ігор канали «Футбол 1» / «Футбол 2» показуватимуть найцікавіші в історії матчі ЛЧ.

У студіях, що будуть виходити в ефір 26 травня до і після фінального матчу ЛЧ, працюватиме ведучий Віталій Плецан та експерти В’ячеслав Шевчук і Михаїл Метревелі.

Над висвітленням подій 24 травня у день фіналу ЛЧ серед жінок працюватимуть журналісти Еля Іванкович, Влада Щеглова, Андрій Столярчук. Ведучими студійних програм до і після матчу стануть Алла Бублій та Євген Левченко, а експертами виступлять Ія Андрущак, Ольга Овдійчук та Катерина Монзуль.

Керівництво каналів запевняє, що глядачі за ці чотири дні отримають вичерпну інформацію про все, що відбуватиметься в Києві в рамках Ліги чемпіонів – і на стадіонах, і поза ними.

Фан-фестиваль на Хрещатику: Кубок ЛЧ та зірки світового футболу

24-27 травня у Києві на Хрещатику працюватиме Фестиваль чемпіонів УЄФА. Фан-зона щодня розпочинатиме роботу об 11:00 і розважатиме своїх гостей до 23:00, окрім дня, коли власне відбудеться сам матч «Реал»-«Ліверпуль», УЄФА не практикує перегляди матчів на великих екранах у розважальних локаціях (як це було, наприклад, у Києві під час «Євро-2012»).

25 травня на Фан-фестивалі пройде традиційний для Ліги чемпіонів «Матч усіх зірок». Щоправда, цього року, на відміну від минулих, це буде не один матч, а цілий турнір із чотирьох ігор, в якому візьмуть участь чотири команди: «Легенди Реалу», «Легенди Ліверпуля», «Легенди Ліги Чемпіонів» та «Друзі Андрія Шевченка». Раніше УЄФА ніколи не транслював цього товариського матчу на телебаченні, але канали «Футбол 1» / «Футбол 2» транслюватимуть усі чотири гри у своєму ефірі.

На Хрещатику також буде виставлений головний трофей – Кубок Ліги чемпіонів, із яким можна буде сфотографуватися.

На прес-конференції журналістам показали, як будуть розташовані на Хрещатику сцена, фудкорти та інші інтерактивні зони. Однією з таких стане стенд каналів «Футбол 1» / «Футбол 2», який знаходитиметься в центрі фестивалю. На цій локації буде розташовано копію студії проекту «Великий футбол», а гості зможуть приміряти на себе роль режисера ефіру, телеведучого, сфотографуватися в ролі футболіста на фоні офіційного банера тощо.

На майданчик каналів «Футбол 1» / «Футбол 2» приходитимуть «зіркові» гості, серед яких амбасадори УЄФА. Їхні імена поки що не афішують, відомо лише, що одним із них, імовірно, стане головний тренер збірної України Андрій Шевченко. Також на зустріч із вболівальниками прийдуть тренери Мирон Маркевич і Паулу Фонсека («Шахтар»).

Нагадаємо, що телеканал «Україна» готує позаефірне шоу з ефірною версією «Ліга зірок», в якому візьмуть участь українські виконавці, а також британський співак Джон Ньюмен.

Подальша доля Ліги чемпіонів в Україні

«Медіа Група Україна» володіла правами на трансляції матчів Ліги чемпіонів в Україні протягом 2015-2018 років, вигравши тендер УЄФА у 20014 році. Раніше правами на Лігу чемпіонів і Лігу Європи «Медіа Група Україна» володіла разом з групою «1+1 медіа».

Про долю прав в Україні на наступні три роки поки невідомо. Нещодавно в медіа з’явилась інформація про те, що УЄФА призупинив винесення рішення по тендерах для України.

Як пояснив «Детектору медіа» Олександр Денисов, наразі УЄФА починає процедуру проведення тендеру на різних територіях напередодні нового трирічного циклу, який стартує восени цього року. За попередніми перемовинами, організацію не влаштовують суми, які пропонують українські мовники за трансляцію, але це, скоріше, звичайний бізнес-процес.

«На першому етапі перемовин сторони не домовилися. Умовно кажучи, УЄФА не отримав ті цифри, яких хотів, а місцеві претенденти не готові заплатити УЄФА стільки, скільки він хоче. Це історія без будь-яких негативних емоцій з боку УЄФА, просто бізнес-ситуація, коли тривають перемовини, тут немає ніякої сенсації», – сказав пан Денисов.

Фото головне: rbk.ua

Фото з презентації: Лілія Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY