detector.media
11.05.2018 20:00
У Києві показали фільм «Громадського» про Сенцова та Кольченка, присвячений четвертій річниці їхнього ув'язнення в РФ
У Києві показали фільм «Громадського» про Сенцова та Кольченка, присвячений четвертій річниці їхнього ув'язнення в РФ
Громадське телебачення зняло російські колонії в Арктиці та на Уралі, в яких перебувають українські політв’язні Олег Сенцов та Олександр Кольченко. Документальний фільм про них вийшов в ефірі Громадського 10 травня і був показаний для усіх охочих у Кримському домі в Києві 11 травня.

У Києві показали фільм «Громадського» про Олега Сенцова та Олександра Кольченка, присвячений четвертій річниці їхнього ув'язнення в РФ. Про це повідомляє прес-служба «Громадського ТБ».

Повідомляється, що автори фільму під назвою «Етапом через пів-Землі. Історія ув’язнення Сенцова і Кольченка» побували в ключових містах на шляху етапу політв’язнів, починаючи з окупованого Криму, щоб показати, в яких умовах утримують українців та які люди опікуються їхніми долями там, куди так і не допустили українських консулів, куди і нині складно дістатися адвокатам.

«Цей фільм варто подивитися всім, хто цікавиться долею політв'язнів. Але ще більше тим, хто досі залишається байдужим до долі українських в'язнів Кремля. Зйомки були важкими. І річ не тільки в суворих кліматичних умовах Арктики чи Уралу. Набагато важче переносити власне безсилля, особливо, перебуваючи в кількох метрах від огорожі, що розділяє нас з Олегом. Вже 4 роки точиться жорстка боротьба за хлопців. Щороку я сподіваюся, що в наступному будемо святкувати перемогу. Поки ж закликаю всіх акумулювати зусилля і продовжувати тиск на політиків різних країн. Інакше Олександру Кольченку сидіти ще 6 років, а Олегу Сенцову — 16», - говорить Наталія Каплан, двоюрідна сестра Олега Сенцова і одна з авторок фільму.

До фільму також долучились головний режисер «Громадського» Анна Цигима, головний редактор Ангеліна Карякіна та журналіст і голова ГО «Громадське ТБ» Наталія Гуменюк.

Нагадаємо, режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

У травні 2018 року «Громадське» запустило загальноукраїнський флешмоб #напишилиста. Під час зйомок нового документального проекту відомі українці написали свої листи незаконно утримуваним в Росії українським політв’язням Олегу Сенцову і Олександру Кольченку. 

У соціальній мережі Facebook запустили флешмоб до четвертої річниці арешту засуджених у Росії кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY