detector.media
11.05.2018 16:40
ІМІ закликає об’єднати зусилля задля зниження судового збору у справах про доступ до інформації
ІМІ закликає об’єднати зусилля задля зниження судового збору у справах про доступ до інформації
ГО «Інститут масової інформації» запрошує громадські організації, журналістів та активістів приєднуватися до Меморандуму за зниження судового збору та підтримати відповідний законопроект, зареєстрований у Верховній Раді.

Українське громадянське суспільство повинне об’єднати свої зусилля, щоб знизити фінансові бар’єри при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації, йдеться в повідомленні ІМІ.

ІМІ також закликає підтримати зареєстрований у Верховній Раді законопроект №8139.

Збільшення рівня судового збору для фізичних осіб (наразі це 704,8 грн) та для юридичних осіб (наразі це 1762 грн) стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (понад 6 тис. грн).

Про це йдеться в Меморандумі, який підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Детектор Медіа, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

«Важливим є й те, що громадські активісти та журналісти, звертаючись із позовами щодо порушення Закону «Про доступ до публічної інформації», захищають не тільки своє персональне право, а й забезпечують кожному право вільно одержувати і передавати інформацію без втручання органів державної влади», — сказано у Меморандумі.

Приєднатись до підписантів Меморандуму можна за емейлом info(собачка)imi.org.ua.

Як повідомляв «Детектор медіа», у Верховній Раді 15 березня зареєстровано законопроект №8139 «Про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)», який має на меті суттєво зменшити судовий збір при поданні позовів щодо реалізації права на доступ до публічної інформації, а також установити нульову ставку авансового внеску за примусове виконання судового рішення у таких справах.

Ініціювали подання законопроекту №8139 члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Олександр Опанасенко, а також Ірина Подоляк з Комітету з питань культури і духовності та Валерія Заружко, йдеться в повідомленні.

Законопроект, що передбачає зміни до законів «Про судовий збір» та «Про виконавче провадження», розроблено юристами Інституту масової інформації спільно з партнерами по коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації». До коаліції входять Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Детектор Медіа, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY