detector.media
11.05.2018 11:33
У Харкові поліцейські затримали та допитали журналістку InsiderNews Анну Прокошеву
У Харкові поліцейські затримали та допитали журналістку InsiderNews Анну Прокошеву
9 травня в Харкові правоохоронці затримали журналістку місцевого видання InsiderNews Анну Прокошеву, протримавши її майже п’ять годин у Немишлянському райвідділку в справі про повалення пам’ятника радянському маршалу Георгію Жукову

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

За словами журналістки, 8 травня до неї додому приходили співробітники МВС у цивільному одязі і, пред’явивши посвідчення, сказали, що їй необхідно звернутися до слідчого Ломакіна в Немишлянський райвідділок у зв’язку з підозрою у співучасті в подіях у ніч з 5 на 6 травня, коли було повалено пам’ятник Жукову. ІМІ повідомляє, що у правоохоронців не виявилося повістки, тож журналістка сказала, що як знайде адвоката, то найближчим часом приїде.

«Приблизно в обід мене набрав уже особисто слідчий, нагадав, що мені необхідно до них прибути. Цього ж дня я уклала договір з адвокатом, який потім зателефонував слідчому для уточнення якихось моментів. До райвідділку ми домовилися з захисником відправитися в другій половині дня 9 травня. У першій половині дня я планувала відправитися на Меморіал відзняти матеріал та зібрати необхідну кількість інформації для написання статті», – розповіла пані Прокошева.

9 травня журналістку затримали шестеро правоохоронців, коли вона виходила з під’їзду будинку. Поліцейські доставили пані Прокошеву до райвідділу поліції. Під час затримання вони показали їй повістку.

«Після того як показали повістку (в  руки я її отримала вже у слідчого), в якій було зазначено, що я маю прибути до слідчого відділу Немишлянського ВП 9 травня о 9:00 (приблизно через годину після мого примусового затримання) для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», – розповіла вона. При цьому Прокошева зауважила, що їй не дали зателефонувати своєму адвокату, сказавши, що вона зможе це зробити пізніше.

«У дорозі мене неодноразово намагалися витягнути на різного роду розмови: куди збиралася йти, то де все-таки я живу, хто звалив пам’ятник Жукову, для чого я йшла на Меморіал “пакості” робити тощо», – розповіла журналістка.

Згодом вона переговорила телефоном зі своїм адвокатом і чекала на його приїзд.

«Доки я його (адвоката – ред.) чекала, мені сказали, що зараз підемо знімемо відбитки пальців. Щодо моєї згоди на це мова також не велася», – сказала вона, додавши, що таки відмовилася знімати відбитки.

Коли приїхав адвокат, у його присутності правоохоронці допитали її у якості свідка та призначили наступний допит на 15 травня.

Журналістка не виключає, що її затримання пов’язане з оприлюдненням інформації, ілюстрованої фотографіями, про повалення бюста Жукова на місцевому сайті Insider News 6 травня.

«Щодо моїх здогадок про причини такого реагування правоохоронців, можливо, це пов’язано з дописом на офіційній сторінці мера міста у Facebook, а особлива увага до моєї персони пов’язана з оперативністю викладення інформації про нічний інцидент», – розповіла вона.

Водночас Анна Прокошева відмовилась відповідати, чи була вона присутня під час повалення пам’ятника.

Адвокат журналістки Анатолій Тарасенко розповів NewsRoom, що пані Прокошева проходила у справі про хуліганство як підозрювана, проте потім її статус був змінений на свідка. При цьому, стверджує адвокат, під час затримання правоохоронці припустилися низки порушень: зокрема, хапали дівчину за руки і чинили тиск, чим завдали їй психологічну травму. У зв’язку з цим юрист вручив слідчим заяву про злочин.

«Я відразу ж після приїзду в райвідділ подав скаргу про правопорушення, передбачене статтею 161 КК України (порушення рівноправності громадян). Чому так швидко? Заява вже була готова заздалегідь, відразу ж після затримання Анни. Однак на даний момент, наскільки мені відомо, в ЄРДР її не внесли», – повідомив Тарасенко.

Пам’ятник Георгію Жукову біля адміністрації Немишлянського району було пошкоджено вночі 6 травня, однак уже вранці наступного дня комунальники відновили монумент. Тоді міський голова Харкова Геннадій Кернес через свою сторінку в Facebook звернувся до поліції щодо цього інциденту, а правоохоронці після перевірки відкрили кримінальне провадження за статтею 296 КК України («Хуліганство»).

На фото: адвокат Анатолій Тарасенко та журналістка Анна Прокошева

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY