detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
10.05.2018 12:50
Нацрада аналізує ефір «Інтера» за 9 травня на предмет порушень законодавства (ДОПОВНЕНО)
Нацрада аналізує ефір «Інтера» за 9 травня на предмет порушень законодавства (ДОПОВНЕНО)
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення аналізує результати моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 травня з точки зору ознак порушення законодавства, повідомив «Детектору медіа» голова Нацради Юрій Артеменко.

До кінця дня Нацрада має підготувати проект рішення щодо можливого проведення позапланової перевірки каналу «Інтер». «На перший погляд, ознаки порушення закону начебто є», – зауважив Юрій Артеменко.

Нацрада промоніторила ефір не лише «Інтера», а всіх загальнонаціональних та інформаційних телеканалів. Регуляторний орган опрацьовує результати моніторингу та готує проекти рішень до розгляду або на найближчому засіданні 11 травня, або на наступному засіданні через тиждень.

Реакції Нацради на дії каналу «Інтер» уже вимагають деякі народні депутати. Зокрема позафракційна Ганна Гопко оприлюднила у Facebook свій депутатський запит до голови Нацради, у якому просить Нацраду й особисто Юрія Артеменка «вжити всіх можливих заходів для припинення антиукраїнської пропаганди в телеефірі», а також надати їй таку інформацію:

1. Чи здійснювався Нацрадою моніторинг мовлення телеканалу «Інтер» 9 травня 2018 року?
2. Яких дієвих заходів планує вжити Нацрада для припинення антиукраїнської діяльності телеканалу «Інтер»?
3. Чи зверталася або планує звертатися Нацрада для допомоги у вирішення цієї проблеми до інших органів влади, зокрема, до СБУ, Генеральної прокуратури, Українського інституту національної пам’яті тощо?
4. Які невідкладні законодавчі зміни потрібні Національній Раді для надійного захисту українського телерадіопростору, у т.ч.:
- для припинення мовлення загальнодержавних, регіональних і місцевих телеканалів, що здійснюють антиукраїнську пропаганду;
- для посилення дієвості санкцій за порушення законодавства;
- для припинення мовлення російських телеканалів на території України, у т.ч. в готелях, закладах харчування тощо;
- для припинення демонстрації фільмів та програм російського виробництва?

Нагадаємо, 8 травня в соцмережі Facebook на сторінці партії «Національний корпус» було викладено уривок запису концерту, який «Інтер» готував до 9 травня. У цьому фрагменті ведучий Андрій Доманський у підводці говорив наступний текст: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжувала ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров».

«Національний корпус» заявив, що фашистськими злочинцями назвали борців за незалежність України, та висловив вимогу до влади «припинити цю неприховану пропаганду російського шовінізму».

Реагуючи на Нацрада закликала мовників «знайти істинні слова свободи» у День пам’яті та примирення та не розколювати суспільство.

Зранку 9 травня біля офісу каналу «Інтер» проходила акція протесту. Політична партія «Національний корпус», що організувала її, вимагала, щоб з концерту було видалено «пропагандистські заклики». Інакше партія буде добиватися позбавлення каналу ліцензії.

Учасники акції розклеїли на фасаді будівлі та на автомобілях каналу листівки з надписами «Зробимо Інтер патріотичним» та #ІнтербудеНАШ, а також розфарбували вивіску на вході до будівлі в жовто-блакитний колір. На акції протесту чергувала Нацполіція. Активісти обіцяли діяти в рамках українського законодавства.

Тим часом організація «Вільні люди» пікетувала будівлю компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє новини для «Інтера». Пікетувальники вимагали зняти концерт з ефіру повністю. У цій акції взяли участь близько 30 осіб. Вони розмалювали балончиками фасад будівлі. Ближче до кінця концерту активісти кинули на сходи «коктейль Молотова». Активісти заявили, що підготували листи зі скаргою до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Національної ради з питань телебачення і радімовлення.

О 20:30 на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю каналу і офіс «Національних інформаційних систем» пікетували активісти.

Після закінчення трансляції концерту представники «Національного корпусу» сказали, що не будуть «битися з порожніми стінами офісу», й анонсували поїздку до будинку одного зі співвласників каналу «Інтер» Сергія Льовочкіна 10 травня о 13:00.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY