detector.media
04.05.2018 12:47
Генпрокуратуру закликали завершити екстрадиційну перевірку щодо узбецького журналіста Нарзулло Ахунджонова
Генпрокуратуру закликали завершити екстрадиційну перевірку щодо узбецького журналіста Нарзулло Ахунджонова
Генпрокуратура України не може завершити екстрадиційну перевірку у справі узбецького журналіста Нарзулло Ахунджонова, який попросив в Україні політичного притулку, понад півроку.

Про це повідомила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк під час круглого столу «Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики» 3 травня в Києві, передав кореспондент Центру інформації про права людини.

Оксана Романюк закликала Генпрокуратуру завершити екстрадиційну перевірку щодо узбецького журналіста, який попросив політичного притулку в Україні.

Як повідомляв «Детектор медіа», 25 вересня 2017 року Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні. Він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеному Республікою Узбекистан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали прикордонники в аеропорті «Жуляни».

До Києва узбецький журналіст прибув із Туреччини із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми. Його родина наразі також перебуває в столиці України.

9 жовтня стало відомо, що суд переніс розгляд скарги на тримання в СІЗО узбецького журналіста Охунжонова.

18 жовтня прокуратура ухвалила рішення про звільнення з-під варти узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова

У листопаді минулого року Оксана Романюк повідомила, що в Нарзулло Охунжонова стався інсульт та погіршився зір. За її словами, в Узбекистані, який офіційно запросив в Україні екстрадицію журналіста, відсутнє правосуддя.

 «Це країна, в якій застосовують тортури у в’язницях. А в нього дуже погане здоров’я. Якщо його видадуть, то немає гарантій, що він там виживе. Не кажучи про те, що в нього неповнолітні діти, немає ні громадянства європейської країни, ні потужної публічної підтримки, тому я думаю, що це найскладніший випадок, який потребує найбільшої уваги», – сказала тоді виконавча директорка ІМІ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY