detector.media
Юрій Луканов
«Детектор медіа»
27.04.2018 16:11
Проти президента, чи проти суспільства?

Прочитав я новину про фінальні випробування ракетного комплексу «Вільха». Звісно, раніше чув про нього. Але тепер отримав докладнішу інформацію і був вельми зацікавлений. Хоч комплекс створений на основі радянської системи залпового вогню «Смерч», але складові «Вільхи» повністю українські і наша країна цілковито незалежна щодо створення такої зброї. Та ще й той же «Смерч» вона перевершує в рази.

Новину читав у телефоні. Захотів це чудо побачити на власні очі. В цей момент був у мами, яка,  на відміну від мене,   телевізор дивиться  регулярно. Попросив її увімкнути якісь новини. Дивився  спершу вечірню ТСН від «1+1», а після того – зразу новини від «Інтера». Там про «Вільху» - жодного слова. Наступного дня колега сказав мені, що на «плюсах» нібито вночі показали.

В Україні на основі старої радянської техніки  створено нову потужну зброю, а телеканали, які позиціонують себе як головні в країні, наче води в рота набрали. Що сталося?

Припускаю, причина одна: в нас  де факто стартувала президентська передвиборна кампанія, а на фінальних випробуваннях був присутній президент Порошенко. Ясна річ, що згадка про нього в подібному сюжеті може позитивно позначитися на його рейтингу.

Власник телеканалу «1+1» Ігор Коломойський уже оголосив, що підтримуватиме будь-кого на виборах, крім діючого президента. Причетний до «Інтера» Сергій Льовочкін не висловлювався з цього приводу, але можна уявити, що колись впливовий державний чиновник дуже хотів би відновити свою впливовість. А за нинішніх обставин на владному Олімпі  це навряд чи  можливо. З цього можна зробити припущення, яку позицію на виборах займатимуть «плюси» і «Інтер».

Звісно, це їхнє право  підтримувати того чи іншого політика.  Хоча  позиція  їхня  продиктована інтересами власників і за нею стоїть певний інтерес,  ніхто не може втручатися в редакційну політику.

Однак, попри політичну позицію, буде дуже прикро, якщо новинні служби найбільших телеканалів перетворяться на такі собі телевізійні  бойові листки. Висвітлення новини з «Вільхою» дає підстави припускати, що так воно і буде.

Політикам часто закидають прагнення піару. Однак, все ж таки треба розрізняти прагнення згадок за будь-яку ціну і участь у заходах реально важливих для суспільства. Грубо кажучи, якщо президент раптом надумає відкривати лавочку в одному з київських двориків, то я заплющу очі на те, що мені про це не розповіли.

Та коли держава під час війни запускає новий вид озброєння, то глава цієї  держави  просто зобов’язаний бути присутнім на подібних заходах. Адже суспільство наелектризоване, значна його частина налаштована на пошук зради навіть там, де її близько нема, соціальні мережі сповнені вигадками про втрату боєздатності української армії. Думаю, що кожен колега розуміє, що за таких умов поява нових потужних зразків зброї і розповідь про них – справа дуже важлива. Присутність глави держави на  пов’язаних з цією зброєю заходах  збільшує до неї інтерес.

А відмова інформувати про це виглядає як війна. Втім, це війна вже не проти політичного опонента, а проти суспільства, підтримання в ньому депресивного стану.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY