detector.media
26.04.2018 17:00
Слідство не бажає розслідувати побиття журналіста «Громадського ТБ» спецпризначенцями – адвокат
Слідство не бажає розслідувати побиття журналіста «Громадського ТБ» спецпризначенцями – адвокат
Адвокатка журналіста «Громадського телебачення» Дмитра Реплянчука, побитого восени спецпризначенцями під Святошинським райсудом, заявила, що розслідування проводиться «поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних. На «Громадському» вважають, що справу намагаються «зам’яти»

Про це повідомляє «Громадське ТБ».

За словами адвокатки Людмили Лебідь, слідчий київської прокуратури, який веде справу, досі не забрав результати судово-медичної експертизи, а у клопотанні адвокатки щодо одночасного допиту свідка відмовив.

«Розслідування проводиться формально та з ознаками заангажованості. Слідчий прокуратури не бажає проводити дії, спрямовані на встановлення істини у справі – доводиться усього добиватися через клопотання, – повідомила вона. – Фактично він дублює аналогічну позицію керівництва поліції, які також проводили перевірку, але за результатами службового розслідування не встановлено винних осіб».

Пані Лебідь зазначає, що службова перевірка МВС не встановила жодного винного у нападі на журналіста, а один із ключових свідків у справі, поліцейський, який допомагав пану Реплянчуку безпосередньо під час нападу, засвідчив, що не бачив, як журналіста били.

Шеф-редакторка Громадського Ангеліна Карякіна вважає, що справу намагаються «зам’яти».

«Методи старої міліцейської корпоративності не змінюються – "нових" поліцейських, які дозволяють собі бити журналістів ногами, продовжують покривати усім відомством. Очевидно, збереження таких працівників для МВС куди цінніше, ніж закон та професійна честь, – наголосила вона. – Очільник Нацполіції Князєв персонально обіцяв, що справу розкриють. Ми бачимо, чого варта така обіцянка. Але ми зробимо все можливе і не можливе для розслідування цієї справи адже скільки можна терпіти ставлення до журналістів як до боксерської груші».

«Детектор медіа» звернувся до речника Національної поліції України та прес-служби Прокуратури міста Києва по коментар та чекає на відповіді.

Як повідомляв «Детектор медіа», зранку 24 жовтня під Святошинським райсудом спецпризначенці побили журналіста Громадського Дмитра Реплянчука та журналіста УНІАНу Сергія Лефтера. Останнього затримали. Крім того, «Страна.ua» також повідомила про затримання свого журналіста Кирила Малишева під Святошинським судом.

Згодом речник МВС Артем Шевченко повідомив, що журналістів звільнено та оприлюднив позицію голови Національної поліції України генерала поліції 2 рангу Сергія Князєва щодо деблокування приміщення Святошинського суду.

Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий  пообіцяв   розслідувати інцидент з побиттям журналістів під час штурму спецпризначенцями Святошинського суду Києва. Він вибачився перед журналістами та пообіцяв сприяти у розслідуванні інциденту. За фактом нападу на журналістів має бути проведена службова перевірка, запевнив заступник глави МВС. Про це Яровий повідомив під час зустрічі з постраждалими журналістами у Києві 24 жовтня. На зустрічі також був присутній начальник Головного управління Нацполіції у Києві Андрій Крищенко.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив «Детектору медіа», що поліція розгляне усі заяви журналістів, які 24 жовтня були побиті та затримані спецпризначенцями під Святошинським судом Києва. Він також наголосив на тому, що журналісти, які займаються висвітленням масових акцій, обов'язково мають одягати ідентифікуючі жилети та подбати про свою безпеку.

За фактом побиття спецпризначенцями під Святошинським судом Києва журналіста Дмитра Реплянчука відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів) КК України.

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір засудив дії поліцейських у Києві щодо трьох журналістів, які висвітлювали сутички у Святошинському суді Києва 24 жовтня.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY