detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
26.04.2018 15:27
Центр інформації про права людини та Донецький інститут інформації вийшли з партнерів НСЖУ по Індексу фізичної безпеки журналістів
Центр інформації про права людини та Донецький інститут інформації вийшли з партнерів НСЖУ по Індексу фізичної безпеки журналістів
Натомість до числа партнерів увійшла ГО «Платформа прав людини».

Відповідно до презентованої 25 березня в Національній спілці журналістів України Методики моніторингу фізичних атак на журналістів та працівників ЗМІ (Індекс фізичної безпеки журналістів України), організаціями-партнерами Індексу стали: НСЖУ, ГО «Інформаційна безпека», Академія української преси, Інститут розвитку регіональної преси і «Платформа прав людини».

Тоді як донедавна партнерами НСЖУ по формуванню Індексу фізичної безпеки журналістів були: Центр інформації про права людини, Академія української преси, ГО «Інформаційна безпека», Інститут розвитку регіональної преси і Донецький інститут інформації.

«Детектор медіа» запитав у керівників Центру інформації про права людини та Донецького інституту інформації про причини їх виходу з партнерів Індексу.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик відповіла: «Нас запросили на презентацію самого Індексу восени. Оскільки він не включав випадки по Криму, нас попросили долучитися, щоб це була цілісна картинка. І надалі від наших колег й інших партнерських організацій саме до тієї інформації, яку подавала НСЖУ по підконтрольним територіях, виникли запитання. Відповідно ми поцікавилися, на підставі якої методології вони зробили це дослідження. Кого вони вважають журналістом, кого не вважають. Також ми направили запитання щодо випадків, які були сумнівними. Ми були впевнені, що отримаємо детальні пояснення, однак ми їх так і не отримали, так само, як і з методологією. І тому ми, власне, відізвали нашу петицію і попросили далі не вказувати нас партнерами цього продукту».

«Детектор медіа» поки що не отримав відповіді керівника Донецького інститут інформації Олексія Мацуки, оскільки з ним наразі неможливо зв’язатися.

Нагадаємо, про започаткування власного Індексу фізичної безпеки журналістів України НСЖУ оголосила ще на початку літа 2017 року. Спілка заявила, що включатиме до Індексу всі випадки перешкоджання діяльності журналістів, тиску і нападів. Серед партнерів Індексу були зазначені кілька громадських організацій. На прохання інших громадських організацій оприлюднити методологію, згідно з якою робиться Індекс фізичної безпеки журналістів України, НСЖУ та деякі її партнери відповідали, що «вона вдосконалюється».

16 березня українські медійні організації заявили про недовіру керівництву НСЖУ та інформації, яку воно оприлюднює щодо стану свободи слова та стану українського медіаринку. Заяву підписали Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Центр демократії та верховенства права, «Інтерньюз Україна», Могилянська школа журналістики, фундація «Суспільність» та асоціація «Спільний простір».

25 квітня НСЖУ разом з партнерами презентувала Методику моніторингу фізичних атак на журналістів та працівників ЗМІ (Індекс фізичної безпеки журналістів України), яка визначає, за якими критеріями випадки включаються до звіту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY