detector.media
25.04.2018 13:40
Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер
Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер
Об’єднання українців Франції збирає кошти для української журналістки та перекладачки Анни Чесановської, з якою судиться французький режисер, автор антиукраїнського фільму «Україна: маски революції» Поль Морейра.

Про це ІМІ повідомила власна кореспондентка журналу «Український тиждень» у Франції Алла Лазарева.

«Справа Анни Чесановської – це ілюстрація того, що війна проти України здійснюється не лише збройно, але й інформаційно. Сам фільм «Україна: маски революції» є зразком фейкової документалістики, де упередженість автора підміняє собою об’єктивну реальність. Війна, на жаль, – це завжди витрати, яких хотілося б уникнути. Але якщо не захищатися від агресора, зокрема й у правничій площині, його не перемогти. Та держава, яка не дбає про свій інформаційний захист, стає жертвою маніпуляцій ворога, який зазіхає не лише на території, але й на колективну свідомість опонента», – зазначила Алла Лазарева.

Гроші можна переказати в євро на рахунок Об’єднання українців Франції, або в гривнях - мамі Ані, яка живе в Києві.

UNION DES UKRAINIENS DE FRANCE

LA BANQUE POSTALE

Centre Financier

75900 PARIS CEDEX 15

CCP : 1895344M020

IBAN : FR 702004 1000 0118 9534 4M02 039

BIC : PSSTFRPPPAR

Par chèque : UNION DES UKRAINIENS DE FRANCE

186, blvd Saint Germain

75006 PARIS

Чесановська Наталія Анатоліївна: 5167 9856 6008 1803 (ПриватБанк).

Як повідомляв «Детектор медіа», Апеляційний суд Парижа 4 квітня підтвердив обвинувальний вирок, винесений українській журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста та режисера Поля Морейри, хоча й зменшив суму компенсації. Журналістка мала намір звертатися до касаційного суду.

«Апеляційний суд зменшив суму: 2 тисячі євро - відшкодування збитків, 3 тисячі євро відповідно до статті 475.1 Кримінально-процесуального кодексу, тобто за процесуальні витрати, і 2 тисячі євро за судове комюніке», - сказав адвокат українки Фредерік Грас.

За рішенням суду, прийнятим в березні поточного року, Жаяр-Чесановська мала відшкодувати збитки на суму 13 тисяч євро та сплатити за судові витрати. Таке рішення суд прийняв після розгляду позову, поданого Полем Морейрою через «наклеп». Анна Жаяр-Чесановська всі звинувачення на свою адресу відкидає і дякує всім, хто її підтримував та допомагав.

Нагадаємо, 1 лютого 2016 року на французькому комерційному каналі Canal+ було вперше показано фільм режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Це відбулося попри прохання посольства у Франції зняти з показу стрічку, яка представляє події в Україні під час Революції гідності в спотвореному вигляді. Фільм викликав різку критику впливових медіа Франції, відомих представників інтелектуальних кіл, української громади, французьких журналістів, які висвітлюють події в Україні.

Над перекладом двох інтерв'ю для фільму працювала українська журналістка, перекладачка, яка давно живе у Франції, Анна Жаяр-Чесановська. Після виходу фільму вона опублікувала статті, в яких звинувачувала Морейру в спотворенні оригінальних слів при монтажі інтерв'ю. Морейра заявив, що вважає звинувачення українки у маніпуляції «наклепом».

У липні 2017 року суд у Франції за позовом Морейри зобов’язав Жаяр-Чесановську сплатити штраф та компенсацію на суму понад 13 тисяч євро.

Фото: «Український тиждень» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY