detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
19.04.2018 09:40
Ініціатива Пашинського щодо кримінальної відповідальності журналістів нагадала ініціативи часів Януковича – Романюк
Ініціатива Пашинського щодо кримінальної відповідальності журналістів нагадала ініціативи часів Януковича –  Романюк
Ініціатива глави комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського щодо введення кримінальної відповідальності за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України, може ускладнити роботу журналістів і призвести до зростання самоцензурування

Так вважає виконавча директорка Інституту масових інформацій Оксана Романюк, яка на прохання «Детектора медіа», прокоментувала ініціативу пана Пашинського.

Медіаекспертка нагадала, що у часи президентства Віктора Януковича народні депутати так само пропонували запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

«Чим зумовлена ця ініціатива? Вона схожа на спробу "перевести стрілки" і, замість того, щоб дати відповіді на питання, поставлені в статті, – атакувати журналістів зі звинуваченнями у підриві обороноздатності. Хоча чим саме оприлюднена ціна на танк раптом "підриває обороноздатність", не зовсім зрозуміло», – сказала вона.

Пані Романюк вважає, що можливе введення кримінальної відповідальності за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України, може ускладнити роботу журналістів.

«По-перше, тому що під "підрив обороноздатності" можна підвести будь-що, навіть критику пана Пашинського, який є головою комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. По факту, це загроза цензури. По-друге, зросте самоцензура. Цивілізований європейський шлях у даному випадку – це суд. Також, нагадаю, що журналіст не несе відповідальності за розголошення інформації, бо він не є її тримачем. Відповідальність можуть нести тільки ті особи, на яких державою покладено обов’язок зберігати інформацію, розпоряджатися державними коштами тощо», – прокоментувала медіаекспертка.

Вона також зазначила, що з наближеням виборів очікує на ріст подібних ініціатив і «псевдо-патріотичної риторики від нардепів». Пані Романюк вважає, що наразі журналістам потрібно солідаризуватися, «щоб не допустити непотрібного закручування гайок».

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 квітня головред журналу «Новое время» Віталій Сич на своїй сторінці в Facebook розповів, що до нього в офіс без попередження і попередньої домовленості прийшли адвокати нардепа Сергія Пашинського для «врегулювання» питань, що виникли у фігурантів журналістського розслідування про держзамовлення для військово-промислового комплексу.

Згодом стало відомо, що концерн «Укроборонпром» збирається судитися із журналістами видання «Новое Время» через публікацію про зловживання в оборонній сфері. Відповідну заяву розміщено на сайті концерну. 

Голова комітету ВР з нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти видання «Новое время».

18 квітня під час комітету він ініціював підготовку змін до законодавства, які передбачають відповідальність, в тому числі кримінальну, за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY