detector.media
18.04.2018 13:10
Фільм «Іній» отримав міжнародну премію «Права людини в кіно» у Стамбулі
Фільм «Іній» отримав міжнародну премію «Права людини в кіно» у Стамбулі
Створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) художній фільм литовського режисера Шарунаса Бартаса «Іній» отримав на Стамбульському міжнародному кінофестивалі премію Human Rights in Cinema Award («Права людини в кіно»), засновану Радою Європи

Про це повідомляє Держкіно.

Творці отримали бронзову статуетку «Спіраль сходження»  і грошову винагодроду від «Єврімажу» розміром €5 тис.

Зазначено, що разом з «Інеєм» за цю нагороду боролися ще 10 стрічок з усього світу.

«Вибрати найкращий фільм у цій програмі було надзвичайно важко, але ми впевнені що зробили правильний вибір, бо стрічка-переможець надзвичайним чином передає дивовижний людський дух в умовах війни», – сказала під час вручення премії голова журі фестивалю Шірін Нешат.

Нагороду отримала присутня на церемонії закриття фестивалю співпродюсерка картини  Олена Єршова.

«Для мене як продюсера з українського боку ця нагорода є надзвичайно важливою, адже ми знімали цю стрічку в Україні, на прифронтовій території, зі справжніми солдатами,  журналістами та людьми, які досі живуть там, в умовах війни», – сказала вона.

«Вперше за одинадцять років існування цієї кінопремії її лауреатом став український фільм. Це потужна європейська копродукційна стрічка, що не лише знята в Україні, але й має суто український контекст… Ця нагорода важлива для нас ще й з огляду на активний етап перемовин щодо вступу України до «Єврімажу», – привітав творців картини голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Стамбульський міжнародний кінофестиваль – це турецький фестиваль, що має на меті заохочувати розвиток та просування якісних фільмів у Туреччині. Цьогорічний, 37-ий, кінофестиваль тривав з 6 по 17 квітня.

Щорічно цією премією відзначаються ті фільми, які найкраще віддзеркалюють цінності, за які виступає Рада Європи: права людини, свободу особи, політичну свободу і верховенство закону.

Нагадаємо, драма про війну на Донбасі «Іній» литовського режисера Шарунаса Бартаса, світова прем’єра якої відбулася на Каннському фестивалі у травні 2017 року, на початку березня 2018 роу вийшла у прокат в Україні. 

У грудні минулого року в «Жовтні» відбувся обмежений прокат стрічки. Кіномани могли подивитися «Іній» і на Одеському міжнародному кінофестивалі в липні минулого року. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY