detector.media
13.04.2018 18:30
«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»
«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»
За інформацією громадського руху, зараз партія витрачає кошти платників податків, щоб вітати глядачів «Інтеру» зі святами.

«Інтер» у 2017 році отримав від «Опоблоку» 6,4 млн грн бюджетних коштів. Про це повідомляє громадський рух «Чесно». За його даними, це борг партії за телерекламу перед початком місцевих виборів 2015 року, а зараз партія знову витрачає кошти платників податків, щоб вітати глядачів «Інтеру» зі святами.

Повідомляється, що «Опоблок» торік отримав з бюджету майже 48,5 млн. Четверту частину цих коштів партія витратила на телерекламу. Ще 6,4 млн пішло на погашення боргу перед телеканалом «Інтер».

«Прямої заборони щодо погашення кредиторської заборгованості партії у Законі «Про політичні партії» немає. Тому за чинного правового регулювання довести факт незаконного використання цих коштів партією «Опозиційний блок» буде дуже важко», - пояснив Дмитро Калмиков, експерт Центру політико-правових реформ.

Договори на трансляцію рекламних роликів у 2015 році свідчать, що телереклама транслювалася до офіційного початку виборчої кампанії.

«Це не фіксується як витрати на вибори. Якби ці самі ролики транслювалися після 5 вересня, то оплата за трансляцію державними коштами була б порушенням закону. «Опоблок» могли б позбавити держфінансування. Але в Україні, на жаль, виборчі кампанії насправді стартують значно раніше, ніж офіційний термін їхнього початку. За законом, один і той самий ролик у невиборчий період не є політичною рекламою, а у виборчий період він вже класифікується як агітація», - наголошує провідний аналітик з партійних фінансів Громадського руху «Чесно» Ігор Фещенко.

Сума членських внесків «Опоблоку» не була достатньою, щоб покрити борги партії перед телеканалом Інтер, і становила менше 4 млн.

Зараз «Опоблок» витрачає кошти на те, щоб вітати потенційних виборців зі святами. Так, на привітання з Днем незалежності було витрачено у 2017 році 0,5 млн, а на привітання з 9 травня - майже 6,5 млн грн.

Як повідомляв «Детектор медіа», на телеканалі «Інтер» системно зʼявляються новинні сюжети з ознаками замовності, так звана «джинса». У 2017 році в новинному блоці «Інтеру» було виявлено 209 таких сюжетів на користь «Опозиційного блоку». Крім до студії каналу часто запрошують Юрія Бойка, одного з керівників «Опоблоку». Ще 83 сюжети з ознаками замовності у 2017 році зафіксовано у новинному блоці телекналу «Україна». Однак до студії каналу запрошують не Бойка, а Бориса Колесникова та Вадима Новинського.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY