detector.media
12.04.2018 18:02
МІП відправляв журналістів на навчальні курси до Туреччини, яку називають найбільшою в’язницею для медійників
МІП відправляв журналістів на навчальні курси до Туреччини, яку називають найбільшою в’язницею для медійників
Міністерство інформаційної політики України цього року двічі відправляло журналістів на навчальні курси до Туреччини, яку правозахисні та медійні міжнародні організації називають найбільшою в'язницею у світі для медійників. Про навчальні поїздки до цієї країни йдеться у звіті про роботу МІП у січні-березні 2018 року.

Зокрема, з 19 по 30 березня в Анкарі пройшли навчальні курси для журналістів за напрямом «Журналістика в економічній та фінансовій сферах» на базі турецького інформаційного агентства Anadolu Agency. Курси організували турецьке державне інформаційне агентство Anadolu Agency та Турецьке агентство розвитку і співробітництва (TIKA).

Учасниками навчальних курсів стали 25 журналістів з 8 країн: України, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану та Молдови, повідомляє сайт Anadolu Agency. Вони прослухали 78 годин лекцій за 12 днів.

За сприяння МІП учасниками від України стали спеціальна кореспондентка НСТУ Олена Блізнякова, кореспондентка і ведуча ефірів новин телеканалу «UA: Крим» Олена Солоніна, кореспондентка новин телеканалу іномовлення UATV Юлія Божко та оглядачка національної інформаційної агенції «Укрінформ» Оксана Поліщук.

Раніше, з 5 по 16 лютого, в Анкарі пройшли курси підготовки репортерів у сфері дипломатичної журналістики на базі Anadolu Agency. У них теж взяли участь 25 журналістів з 8 країн.

Від України в навчальній програмі взяли участь ведуча новин телеканалу іномовлення Халісе Зінедін, керівник зарубіжної редакції «Укрінформу» Наталія Костіна та менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Ельвір Сагірман.

Нагадаємо, що міжнародна організація Freedom House у своєму звіті «Свобода медіа 2017» зарахувала Туреччину до «невільних» країн.

У «Світовому індексі свободи медіа» від «Репортерів без кордонів» Туреччина у 2017 році посіла 155-те місце, опустившись на чотири сходинки, порівняно з 2016 роком. Підставами для такої низької оцінки стали проведені президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом заходи проти медіа після спроби державного перевороту влітку 2016 року. За даними «Репортерів без кордонів», у Туреччині ув’язненими залишаються 35 журналістів.

«Надзвичайний стан дозволив владі закрити десятки засобів масової інформації, а десятки журналістів були ув’язнені без суду, перетворивши Туреччину на найбільшу в’язницю у світі для працівників медіа. Ті, хто все ще вільний, зазнають інших утисків, включаючи суди, вилучення прес-карт, анулювання паспортів та вилучення активів. Цензура соціальних мереж також досягла безпрецедентного рівня», – йдеться у звіті «Репортерів без кордонів».

Фото: Anadolu Agency

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY