detector.media
12.04.2018 16:05
Канал «24» покаже фільм про стан архітектурної спадщини в Україні
Канал «24» покаже фільм про стан архітектурної спадщини в Україні
14 квітня, напередодні Міжнародного дня пам'яток та історичних місць, на телеканалі «24» відбудеться прем’єра документально фільму-дослідження «Зберегти не можна зруйнувати»

Про це повідомляє прес-служба проекту.

«Тема актуальна, гостра, але позитивна – ми хочемо зрозуміти, як нам зберегти архітектурні пам'ятники», – розповіла керівниця проекту, директорка БО «Благодійний фонд" Харків з тобою"» Олена Рофе-Бекетова.

За повідомленням прес-служби проекту, фільм знімали в Полтаві, Харкові, Києві, Запоріжжі, Одесі, Дніпрі, Ужгороді, Івано-Франківську, Львові – історичних містах, де найбільше пам'ятників архітектури різних епох. Знімальною групою зафіксовано 150 будівель, записано 50 інтерв’ю з експертами, активістами, архітекторами, реставраторами і чиновниками, в тому числі, фахівцями з Німеччини, Польщі, Росії.

«Коли дивишся на ситуацію з боку, здається, що тільки в одному конкретному місті є якесь "безумовне зло", наприклад, недбайливі власники будівель, –  прокоментувала сценаристка картини Тетяна Омельченко. – А проблема виявляється системною, однаковою у всіх містах, де є архітектурні пам'ятники. І її причини – недосконалість законів і роботи правоохоронної системи, пасивність суспільства, брак фінансування».

У лютому-березні творці кінострічки відвідали всі міста, де проходили зйомки, та показали її місцевим жителям.

«Про руйнування пам'ятників архітектури в місті його мешканці знають і без нас. Але що те ж саме відбувається по всій країні, багато хто навіть не здогадувався, – пояснив режисер фільму Павло Сіроменко. – Проблема – загальна для всієї України. Втім, до неї по-різному ставляться в різних містах. Десь зайнялися захистом свого архітектурного багатства, а десь чекають на манну небесну, хоча умови у всіх однакові».

Харківський архітектор і реставратор Володимир Новгородов вважає, що фільм може стати важливим кроком до вирішення питання: «Ця картина – надзвичайно корисна та важлива. Проте, якщо її демонструвати лише фахівцям, єфекту буде небагато. Треба її показувати широкому колу глядачів, а особливо молодим людям».

Показ фільму відбудеться на телеканалі «24» о 21:30 14 квітня, напередодні Міжнародного дня пам’яток та історичних місць, який відзначається 18 квітня. У цей день у Верховній Раді пройдуть слухання «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні», серед виступаючих – творці та герої фільму.

Нагадаємо, 26 квітня, у роковини Чорнобильської трагедії, в Києві вперше покажуть короткометражний фільм-постсимфонію «Арка», знятий на території зони відчуження.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY