detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
12.04.2018 13:16
У прокуратурі стверджують, що мають законні підстави не віддавати паспорт журналісту Гусейнлі
У прокуратурі стверджують, що мають законні підстави не віддавати паспорт журналісту Гусейнлі
Прес-служба Прокуратури Київської області повідомила «Детектору медіа», що не може повернути паспорт нідерландському журналісту Фікрету Гусейнлі, який переслідується владою Азербайджану та наразі проходить екстрадиційну перевірку, оскільки 2 квітня Печерським районним судом міста Києва було «проголошено лише резолютивну частину рішення». Правозахисники наполягають на виконанні рішення суду та вимагають від прокуратури повернути журналісту паспорт

Прес-служба прокуратури у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомила, що Печерський районний суд міста Києва зобов’язав пана Гусейнлі «передати паспорт на зберігання в прокуратуру Київської області» 20 лютого, коли йому було продовжено застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

На питання «Детектора медіа», чому слідчий прокуратури Київської області не повертає журналісту паспорт, прес-служба відповіла наступне: «Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 02.04.2018 відмовлено в задоволенні клопотання прокуратури області про продовження застосування до Гусейнова Ф.Н. запобіжного заходу у вигляді особистої поруки. Водночас 02.04.2018 судом проголошено лише резолютивну частину рішення, де не вирішено питання про повернення останньому паспорта, у  зв’язку з чим прокуратура області позбавлена можливості виконувати рішення суду щодо видачі паспорта. Крім того, Печерським районним судом м. Києва розглядається клопотання про обрання відносно Гусейнова Ф.Н.  запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання із покладенням обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України». 

Адвокат журналіста Дмитро Мазурок у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що для виконання рішення суду достатньо і короткого тексту, оскільки резолютивна частина написана повністю, однозначно, і не потребує додаткового тлумачення: «Ухвала підлягає негайному виконанню, не зважаючи на відсутність повного тексту судового рішення».

«Мотивувальна частина може знадобитися для кращого розуміння мотивів, з яких суд дійшов до певного висновку. Цю частину використовують для кращого аргументування під час оскарження. Але її відсутність не позбавляє можливості виконати рішення. Більш того, навіть у короткому тексті даного судового рішення вказано, що ухвала оскарженню не підлягає. Також, необхідно пам'ятати що відповідно до ст. 203 КПК "Ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу...". Так, ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 16.03.2018 дію запобіжного заходу продовжено до 2.04.2018 р. Як ми вже знаємо, ухвалою від 2.04.2018 у продовженні дії запобіжного заходу відмовлено повністю. Тобто не після 2 квітня ухвала про продовження дії запобіжного заходу втратила чинність, а після того прокурору було відмовлено в продовженні запобіжного заходу», – пояснив адвокат.

Позицію прокуратури пан Мазурок назвав «невмілим маніпулюванням здогадками про неможливість виконати рішення суду» і додав, що за такі дії передбачена кримінальна відповідальність ст. 382 КК України (Невиконання судового рішення).

Адвокат нагадав, що тиждень тому народний депутат України Микола Княжицький, який взяв на поруки журналіста, написав відповідну заяву про злочин до Генеральної прокуратури України. Також, як вже відомо, за зверненням правозахисних організацій «Право на захист», «Українська Гельсінська спілка з прав людини» та «Харківська правозахисна група» Уповноваженим ВРУ з прав людини відкрите провадження.

У Центрі інформації про права людини «Детектору медіа» повідомили, що проводити екстрадиційну перевірку по відношенню до Фікрета Гусейнлі нелогічно, оскільки він біженець, громадянин Нідерландів. Керівниця проектів Центру інформації про права людини Людмила Янкіна вважає, що прокуратура затягує процес і наполягає на поверненні паспорта пану Гусейнлі.

«Власне, прокуратура незаконно позбавила його паспорта. Рішення суду було повернути Фікрету Гусейнлі паспорт. І що зробив прокурор? Він із зали суду фактично вкрав паспорт супроти рішення суду, чим, власне, порушив це рішення, і втік. І всі це бачили… Не дивлячись на рішення суду, прокуратура вдруге позбавляє Фікрета Гусейнлі можливості покинути країну. Немає жодних об’єктивних причин тримати його в Україні, а сама по собі так звана екстрадиційна перевірка є маніпуляцією і затягуванням процесу», – розказала вона.

За словами пані Янкіної, по всім міжнародним стандартам не можна екстрадувати людину в країну, в якій він піддавався переслідуванням, тортурам, а потім втік і отримав статус біженця в Нідерландах.

Як повідомляв «Детектор медіа», «Репортери без кордонів» (RSF) вже просили Генеральну прокуратуру України, Міністерство внутрішніх справ та Адміністрацію Президента України повернути азербайджанському журналісту Фікрету Гусейнлі паспорт і дозволити йому повернутися до Нідерландів, а також провести неупереджене розслідування щодо нападу на журналіста 5 березня. Про це йшлося в заяві-листі організації до ГПУ, МВС, та АП від 14 березня.

29 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генпрокуратури України з вимогою завершити екстрадиційну перевірку Фікрата Гусейнова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY