detector.media
11.04.2018 11:41
Freedom House відзначив, що в Україні вперше з 2014 року знизилися показники демократії
Freedom House відзначив, що в Україні вперше з 2014 року знизилися показники демократії
«Із продовженням керованого Росією конфлікту на сході країни, українські політики користуються почуттями патріотизму, щоб нападати на неурядові організації та журналістів, звинувачуючи їх у підриванні воєнних зусиль», — зазначається в доповіді «Країни у перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму».

Freedom House, міжнародна правозахисна організація, яка займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини, відзначає, що у 2018 році в Україні вперше з часу революції 2014 року спостерігається спад показників демократичних процесів.

Про це йдеться у доповіді під назвою «Країни у перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму», повідомляє Hromadske.ua.

«Із продовженням керованого Росією конфлікту на сході країни, українські політики користуються почуттями патріотизму, щоб нападати на неурядові організації та журналістів, звинувачуючи їх у підриванні воєнних зусиль», — йдеться у доповіді.

«Напади на громадянське суспільство і політичних опонентів підірвали рушійну силу процесу реформ в Україні», — наголосив директор проекту «Країни в перехідному періоді» Нейт Шенкан. 

«Звинувативши неурядові організації і журналістів в антинаціоналізмі, політики намагаються виключити легітимні голоси від публічних дебатів тільки тому, що вони критикують уряд», — додав він також.

Автори доповіді зафіксували найбільший спад показників демократичних процесів за всю 23-річну історію дослідження становища в країнах в перехідному періоді. У 2018 році рівень розвитку демократії знизився у 19 із 29 країн, проаналізованих у доповіді. У Freedom House відзначають, що вже другий рік поспіль серед цих країн спостерігається дедалі більше консолідованих авторитарних режимів, ніж консолідованих демократій.

Freedom House публікує доповідь «Країни в перехідному періоді» щороку, починаючи з 1995 року. Звіт охоплює 29 посткомуністичних країн колишнього Радянського Союзу, а також Центральної, Східної Європи та Балкан.

Як повідомляв «Детектор медіа», в січні 2018 року Freedom House знову віднесла Україну до категорії частково вільних країн. Про це йшлося у новій щорічній доповіді Freedom House «Свобода у світі 2018: криза демократії».

«Так, Україна отримала 3 бали із можливих 7, де 7 – найгірший показник, за рівень політичних та громадянських свобод. За 100-бальною шкалою, яка бере до уваги багато чинників, Україна набрала 62 бали», - йшлося у повідомленні.

У доповіді зазначалося також, що Україна продовжує одужувати від розладу після президентства Віктора Януковича, а також кризи, викликаної окупацією Криму Росією і військової підтримки сепаратистів на Донбасі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY