detector.media
06.04.2018 16:26
«Репортери без кордонів» закликали українських прокурорів повернути азербайджанському журналісту паспорт
«Репортери без кордонів» закликали українських прокурорів повернути азербайджанському журналісту паспорт
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала українських прокурорів виконати постанову суду і повернути Фікрету Гусейнлі, нідерландському журналісту азербайджанського походження, паспорт і дати йому можливість виїхати до Нідерландів.

Про це йдеться в заяві організації від 6 квітня, повідомляє ІМІ.

«Українська прокуратура повинна негайно виконати рішення суду, повернути Фікрету Гусейнлі його паспорт і дозволити йому поїхати додому в Нідерланди», – сказав голова офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Йоганн Бір.

«Продовження переслідування журналіста в Україні буде свідченням активної співучасті з Азербайджаном», – заявив він також.

«Детектор медіа» звернувся за коментарями до Генеральної прокуратури та прокуратури Київської області.  

Як повідомляв «Детектор медіа», «Репортери без кордонів» (RSF) вже просили Генеральну прокуратуру України, Міністерство внутрішніх справ та Адміністрацію Президента України повернути азербайджанському журналісту Фікрету Гусейнлі паспорт і дозволити йому повернутися до Нідерландів, а також провести неупереджене розслідування щодо нападу на журналіста 5 березня. Про це йшлося в заяві-листі організації до ГПУ, МВС, та АП від 14 березня.

29 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генпрокуратури України з вимогою завершити екстрадиційну перевірку Фікрата Гусейнова.

2 квітня ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва відмовлено у продовженні застосування до Фікрата Гусейнова запобіжного заходу у вигляді особистої поруки для забезпечення його видачі на запит іноземної держави (екстрадиції). Як передавав кореспондент Центру інформації про права людини, після оголошення ухвали перекладач запитав суддю Ірину Кирилюк: «Чи означає це, що Фікрату мають віддати паспорт?» На що суддя відповіла, що повинні віддати.

Однак прокурор, який приніс паспорт на судове засідання, щоб суд встановив особу журналіста, не дочекався оголошення ухвали і полишив засідання. Через перекладача телефоном він повідомив, щоб Фікрат Гусейнов приїхав у прокуратуру і під розписку забрав паспорт. Утім, уранці 3 квітня журналісту паспорт не віддали, повідомивши, що прокуратура новим клопотанням до суду домагатиметься законного зберігання паспорта. 

Екстрадиційна перевірка у справі Фікрата Гусейнова продовжуватиметься до 20 квітня 2018 року.

Як писав «Детектор медіа», Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова відкрила провадження про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова та попросила Генерального прокурора поінформувати її до 6 квітня про результати перевірки та вжиті заходи реагування.

Нагадаємо, Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY