detector.media
06.04.2018 13:55
Суд у Москві оштрафував «Артдокфест» на 100 тис рублів за фільм про війну на Донбасі
Суд у Москві оштрафував «Артдокфест» на 100 тис рублів за фільм про війну на Донбасі
Суд виніс постанову про накладення штрафу на дирекцію фестивалю «Ардокфест» «за два покази без прокатного посвідчення» в конкурсній програмі 2017 року фільм Беати Бубенець «Політ кулі» виробництва латвійської кінокомпанії Ego Media та VFS

Про це йдеться у відкритому листі дирекції кінофестивалю.

Дирекція зазначає, що відповідно до російського законодавства закордонному фільму для участі та демонстрації в рамках Міжнародного кінофестивалю, який проводиться на території РФ, прокатне посвідчення державного зразка не потрібно.

Повідомляється також, що судовий процес відбувся без участі дирекції фестивалю, бо «повістки були отримані третіми особами».

У листі нагадується, що фільм було показано у рамках фестивалю 9 та 10 грудня. Зазначено також, що у ці дні невідомі зірвали обидва покази фільму. В результаті зал довелося евакуювати, сеанси було скасовано.

«"Артдокфест" оштрафовано на 100 000 рублів, по 50 000 руб за кожен показ фільму "Політ кулі". Саме цей фільм в подальшому був визнаний кращим авторським документальним фільмом 2017 року і отримав Національну премію Лавр», – йдеться у листі.

Дирекція фестивалю зазначає, «після оголошення в 2014 році війни особисто міністром культури Росії В. Мединським фестиваль позбувся державних субсидій, і вже п'ятий рік існує виключно за рахунок підтримки глядачів і нечисленних партнерів, це катастрофічно велика цифра».

Нагадаємо, 9 грудня, авторка фільму Беата Бубенець оприлюднила у Facebook запис розмови невідомих із президентом фестивалю Віталієм Манським: двоє чоловіків і жінка стверджували, що фільм уславлює бійців українського добровольчого батальйону «Айдар», які, за їхніми твердженнями, нібито «вбивали і ґвалтували людей». Невідомі пригрозили, що 10 грудня на другий показ фільму «Політ кулі» їх «прийде п’ятсот» і зірве цей показ. Один із невідомих при цьому стверджував, що з 2014 року перебуває на Донбасі.

10 грудня в Москві на фестивалі «Артдокфест» група невстановлених осіб намагалася зірвати показ фільму «Політ кулі» режисерки Беати Бубенець.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY