detector.media
04.04.2018 20:00
Порошенко назвав розслідування «Схем» про американські катери «напусканням туману зрадофілами»
Порошенко назвав розслідування «Схем» про американські катери «напусканням туману зрадофілами»
Повідомляється, що раніше Порошенко у відповідь на запитання журналістів «Схем» про «Айленди» розсміявся та відповіді не дав. А пізніше його адміністрація у письмовій відповіді заявила, що коментувати це питання – не є компетенцією президента.

Після розслідування програми «Схеми» президент України Петро Порошенко публічно заявив, що Україна отримає американські катери класу Island від уряду Сполучених Штатів Америки – вперше з 2014 року, відколи почалися перемовини щодо їхньої передачі. Про це він заявив під час церемонії вручення службового транспорту Національній поліції у Києві 4 квітня, передає «Радіо Свобода».

«З огляду на низку некоректних публікацій в ЗМІ та соціальних мережах я хотів би скористатися нагодою і проінформувати громадськість про ситуацію з американськими патрульними катерами типу «Айленд». Зрадофіли напустили стільки туману, хоча тут, на мою думку, все гранично ясно», – зазначив президент.

Повідомляється, що раніше Порошенко у відповідь на запитання журналістів «Схем» про «Айленди» розсміявся та відповіді не дав. А пізніше його адміністрація у письмовій відповіді заявила, що коментувати це питання – не є компетенцією президента.

Петро Порошенко також зазначив, що наразі Міністерство оборони проходить «внутрішньодержавні процедури завершення і погодження проекту контракту», який відомство отримало від американської сторони. Він додав, що «немає сумніву, що ці два катери будуть у нас».

При цьому редакція програми «Схеми» зазначає: «Перша публічна заява президента Петра Порошенка про американські катери «Айленд» підтверджує дані, оприлюднені у нашому розслідуванні. Раніше ми вже розповіли про довготривалі перемовини та бюрократичний «пінг-понг» щодо передачі цих двох катерів. Утім, без відповіді так і залишились питання про те, що саме робить Міністерство оборони та Кабінет міністрів, щоб отримати катери «Айленд»? Адже мова йде саме про укладання контракту, а не про підготовку екіпажів. Чому у Вашингтоні чиновники, що безпосередньо працюють над наданням допомоги Україні, у розмовах з журналістами не під запис прямо вказують на затягування процесу з української сторони, у тому числі, ймовірно, через комерційний інтерес заводу президента? І, зрештою, чому з 2014 року американський «подарунок» і досі стоїть в порту Балтимора, а не служить українським Військово-морським силам в акваторії Чорного моря?» 

Раніше у розслідуванні «Айленди» для України» програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») журналісти розповіли про 30-метрові катери класу Island, що раніше були на службі Берегової охорони США, і які наразі стоять у порту Балтимора. Вперше про можливість їхньої передачі Україні заговорили ще у 2014 році – після анексії Криму та під час обговорень концепції розбудови «москітного флоту». Після переговорів з американською стороною, командувач ВМС вже офіційно звернувся до США із цим проханням. «Схеми» оприлюднили фрагменти затягнутого міжвідомчого листування щодо передачі цих двох катерів протягом 2014 – 2017 років.

Після виходу розслідування у ВМС заявили, що сюжет «грає на руку агресору» та в ньому «перекручені факти». Редакція програми «Схеми» спростувала ці звинувачення та наголосила, що в розслідуванні не оприлюднювалась жодна «конфіденційна інформація оборонного характеру» та наголосила, що і малі броньовані артилерійські катери президентської «Кузні на Рибальському», і патрульні катери класу Island виробництва США потрібні Військово-морським силам та на необхідності якомога скорішого вирішення питання щодо отримання «Айлендів» Україною та передачі їх на озброєння флоту.

Через чотири дні після оприлюднення розслідування командування Військово-морських сил Збройних сил України виступило з заявою, що українська сторона завершує опрацьовувати контракт на отримання двох патрульних катерів типу «Айленд» від уряду Сполучених Штатів Америки та починає «його міжвідомче погодження». У заяві також зазначалося, що вже після підписання контракту розпочнеться безпосередній процес передачі катерів, у тому числі підготовка екіпажів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY